Keskisormen näyttäminen Kanadassa on "Luojan suoma oikeus"

Kanadalainen tuomari katsoi keskisormen näyttämisen olevan kenties töykeää, mutta kyse ei ole oikeuden näkökulmasta katsottuna rikoksesta.

11.3. 4:30

Kanadan Montrealissa naapuririita eteni oikeuden eteen, mikä johti tuomari Dennis Galiatsatoksen päätökseen: keskisormen näyttäminen ei ole rikos. Asiasta kertoo The Guardian -sanomalehti.

– Kuvainnollinen haistatteleminen on Luojan suoma, oikeuksien julistuksen takaama oikeus, joka kuuluu jokaiselle todelliselle kanadalaiselle, Galiatsatos kertoo 26-sivuisessa päätöksessään viitaten Kanadan perustuslaissa oleviin kansalaisten oikeuksiin.

Tapauksessa montrealilaista opettajaa syytettiin tappouhkauksista sekä häirinnästä ja hänet pidätettiin vuoden 2021 toukokuussa. Opettajan naapuri oli opettajan todistuksen mukaan pitänyt käsissään käsiporaa ja uhkaillut hänen henkeään. Opettaja oli kehottanut naapuriaan ”painumaan vittuun”, minkä lisäksi hän oli valvontakameran materiaalin mukaan näyttänyt hänelle keskisormea sekä yhdellä että molemmilla käsillä.

Opettaja pidätettiin hieman myöhemmin samana päivänä.

Keskisormen näyttäminen ei Galiatsatoksen mukaan välttämättä ole ”kohteliasta, se ei välttämättä ole hienostunutta, se ei välttämättä ole herrasmiesmäistä – – Tästä huolimatta, se ei kuulu rikosoikeudellisen vastuun piirissä.”

Opettajaa vastaan valittanutta naapuria Galiatsatos ruoti kovin sanoin. Hänen mukaansa valittajalla on oikeus pöyristyä loukkauksen tapahduttua, mutta ”poliisilla ja hätäkeskuksella on tärkeämpiäkin asioita hoidettavanaan”. Valittajan ei siis olisi pitänyt tuhlata poliisin resursseja vain sen takia, että hänelle näytettiin keskisormea.

Huolimatta yleisestä sanonnasta, tuomioistuimet eivät Galiatsatoksen mukaan heitä tapauksia oikeudesta, mutta tässä kyseisessä jutussa tuomioistuin on ”taipuvainen ottamaan tapauksen asiakirjat ja heittämään ne ulos ikkunasta”.

– Valitettavasti, Montrealin oikeussaleissa ei ole ikkunoita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?