Marinin Hornet-lausunto puhuttaa Twitterissä: ”Tukea ei voi kuitenkaan luvata mutu­tuntumalla”

Moni poliitikko on ottanut kantaa pääministerin lausuntoon koskien mahdollisuutta myöntää hävittäjiä Ukrainalle.

11.3. 0:07

Suomen pääministerin Sanna Marinin (sd) lausunto Hornet-hävittäjien tulevaisuudesta puhuttaa sosiaalisessa mediassa. Marin totesi Kiovassa vieraillessaan, että Suomessa keskustellaan tulevaisuudessa myös hävittäjien myöntämisestä Ukrainalle.

– Eri maat puntaroivat ja arvioivat omia kykyjänsä tämänkaltaista aseapua toimittaa, mutta mielestäni myös Suomessa tätä keskustelua voidaan käydä. Voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta.

Marin huomautti, että hänen mielestään Suomi on hävittäjien osalta ”kiinnostavassa asemassa”, sillä se on tehnyt päätökset uusien hävittäjien hankinnasta. Ukraina voisi näin hyötyä Suomen vanhoista hävittäjistä.

– Meillä on olemassa olevaa kalustoa ja me voimme arvioida tuon kaluston käyttöä. Tietenkin samalla pitää huomioida Suomen geopoliittinen sijainti. Se, että meidän pitää huolehtia omasta maanpuolustuksemme kaikissa tilanteissa.

Ensimmäiset uudet hävittäjät toimitetaan kuitenkin vasta vuonna 2026.

Yllä näkyvältä videolta näet Sanna Marinin ja Maria Ohisalon tiedotustilaisuuden perjantaina Kiovassa. Marin kommentoi Hornet-hävittäjiä videon kohdassa 14.30.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoi, ettei tiennyt Marinin näkemyksestä etukäteen ja yllättyi pääministerin lausunnosta.

– Hieman kyllä jarruttelisin tätä keskustelua. Lähivuosina tarvitsemme Hornetit ihan oman maamme turvaksi: ne ovat keskeinen osa puolustustamme, Kaikkonen sanoi IS:lle.

– Niitä ei voisi nyt luovuttaa ja toisaalta vuosikymmenen lopulla ne alkavat olla aika finaalissa, käyttöikänsä loppupäässä.

Kaikkosta puolustusministerinä alkuvuodesta sijaistanut Mikko Savola (kesk) otti myös kantaa Marinin kommenttiin.

– Ukrainaa on jatkossakin tuettava. Tukea ei voi kuitenkaan luvata mututuntumalla.

Savolan mukaan tuki arvioidaan kolmen perusperiaatteen kautta.

– 1. Ukrainan akuutti tarve. 2. Koordinaatio kansainvälisten kumppaniemme kanssa. 3. Arvio Puolustusvoimien kanssa, mitä voimme luovuttaa Ukrainaan heikentämättä omaa puolustuskykyämme.

Myös keskustan kansanedustaja Joonas Könttä arvosteli Twitterissä Marinin lausuntoa ja sanoi sen vaikuttavan ”sooloilulta”.

Kokoomusta edustava europarlamentaarikko Petri Sarvamaa ihmetteli myös Marinin kommenttia.

– Odotan innolla tietoa siitä, miltä pohjalta hän heitti ilmaan ajatuksen Suomen Hornet-hävittäjien antamisesta Ukrainalle? Tiesikö tasavallan presidentti? Entä puolustusministeri? Sen tiedän itsekin, että ajatus ei toimi.

Liike Nytin edustajana Helsingin kaupunginvaltuustossa toimiva Mikael Jungner piti ajatusta Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle ”lapsellisena”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?