Tällaiset seuraukset on norsulla ratsastamisella – järjestö jakoi pysäyttävän kuvan

Eläinsuojelujärjestöt ovat vaatineet turistien suosiman julman tavan lopettamista.

Eläinsuojelujärjestö julkaisi kuvan turistien ratsastamasta Pai Lininistä (oik.), jonka selkä on pysyvästi notkollaan.

10.3. 22:05

Turistien suosima norsuilla ratsastaminen voi aiheuttaa merkittäviä, pysyviä vammoja eläimille.

Thaimaassa toimiva eläinsuojeluryhmä Wildlife Friends Foundation julkaisi hiljattain kuvan 71-vuotiaasta Pai Lin -norsusta, jonka sanotaan joutuneen kantamaan selässään jopa kuusi turistia saman aikaan 25 vuoden ajan.

– Pai Linin selässä on yhä arpia vanhoista painepisteistä, ryhmä sanoo CNN:n mukaan.

– Tämä jatkuva paine voi heikentää kudosta ja luita niiden selässä, aiheuttaen peruuttamatonta fyysistä vahinkoa niiden selälle.

Pai Lin viettää eläkepäiviään eläinsuojelujärjestön hoidettavana.

WFFT:n johtaja ja perustaja Edwin Wiek kertoo, että Pai Lin päätyi eläinsuojeluryhmälle jo vuonna 2006, kun eläin ei pystynyt enää työskentelemään.

– Sen luovutti hänen edellinen omistajansa, jonka mielestä siitä oli tullut liian hidas ja se oli aina kivuissa eikä pystynyt työskentelemään hyvin enää.

Pai Lin on aasiannorsu. Sen selkä on selvästi painunut alaspäin. Eron huomaa hyvin WFFT:n julkaisemassa kuvaparissa, jossa näkyy myös terve aasiannorsu.

Vasemmalla Pai Lin, jonka selkä on kärsinyt siitä, kun ihmiset turistit ratsastivat sillä vuosien ajan. Oikealla Thung Ngerniksi kutsuttu norsu, jonka selkä on terve.

Eläinsuojelujärjestöt ovat jo vuosia vaatineet, että norsuilla ratsastaminen ja muu villieläinturismi, jossa eläimet ovat esimerkiksi vangittuina ja ne pakotetaan esiintymään tai olemaan silitettävinä tai pestävinä, lopetetaan.

Esimerkiksi vuonna 2017 World Animal Protection -järjestö julkaisi selvityksen, jonka mukaan noin 3 000:sta vankeudessa elävästä norsusta yli 75 prosenttia eli ”erittäin julmissa” olosuhteissa. Moni eläin oli kahlittu alle kolmen metrin pituiseen ketjuun ja pakotettu seisomaan betonilattialla lähellä kovaäänistä musiikkia, yleisöä ja tietä.

BBC uutisoi tuolloin, että noin 160 matkayritystä oli sitoutunut lopettamaan lippujen myynnin norsuratsastuksiin tai -esityksiin.

Silti villieläinturismi, mukaan lukien norsuilla ratsastaminen, on edelleen suosittua esimerkiksi Thaimaassa ja joissain Afrikan maissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?