Hampurin poliisi sai epäillystä nimettömän vihjeen ennen joukko­ampumista – motiivi yhä hämärän peitossa

Hampurin osavaltion sisäministerin mukaan torstaina tapahtuneessa joukkoampumisessa olisi voinut tulla huomattavasti enemmän kuolonuhreja, mikäli poliisi ei olisi tullut nopeasti väliin.

10.3. 15:59

Saksassa Hampurin poliisi ja muut viranomaiset ovat kertoneet lisätietoja paikallisessa Jehovan todistajien valtakunnansalissa torstai-iltana tapahtuneesta joukkoampumisesta. Ampumisessa sai surmansa kahdeksan ihmistä sekä loukkaantui useita muita.

Poliisin mukaan kuolonuhrien joukossa on myös epäilty ampuja. 35-vuotiaan miehen kerrottiin olleen Saksan kansalainen sekä Jehovan todistajien yhteisön entinen jäsen.

Hänen motiivistaan ei ole toistaiseksi tietoa. Viranomaisten mukaan poliittinen motiivi on kuitenkin saatu suljettua tutkinnassa pois. Poliisi pitää mahdollisena, että epäilty kärsi mielen­terveys­ongelmista.

– Hampurissa ei ole koskaan nähty tämän kaltaista joukkoampumista. Uhreja olisi voinut tulla paljon enemmän, ellei poliisi olisi tullut väliin, sanoi Hampurin osavaltion sisäministeri Andy Grote Reutersin mukaan.

Ampumisen uhreja kuljetettiin perjantaina pois tapahtumapaikalta.

Jo aiemmin kerrottiin, että Hampurin poliisin erikoisyksikkö oli sattumalta lähellä paikkaa. Tämän vuoksi poliisit pääsivät perille nopeasti hälytyksen tultua.

Poliisi kertoi saaneensa epäillystä ennen hyökkäystä nimettömän vihjeen. Poliisin mukaan sillä ei kuitenkaan ollut tuolloin riittävästi perusteita ryhtyä toimiin.

Poliisi kertoi rakennuksessa olleen noin 50 Raamattupiiriin osallistunutta ihmistä ampumisen alkaessa. Poliisioperaation kuvailtiin sujuneen nopeasti ja ”niin hyvin kuin näissä olosuhteissa voi”.

Groten mukaan ampuja juoksi poliisin tultua rakennuksen yläkertaan ja surmasi siellä itsensä. Poliisin mukaan hän toimi yksin.

Hampurin osavaltion sisäministeri Andy Grote puhui perjantaina viranomaisten tiedotustilaisuudessa.

Ampujan uhreista neljän kerrottiin olleen miehiä ja kahden naisia. Syyttäjä listasi uhrien joukkoon myös ”syntymättömän tyttölapsen”, jonka äidin hän kuitenkin kertoi selvinneen hengissä.

Hampurin syyttäjänviraston mukaan epäillyn ampujan kotiin tehdyssä etsinnässä löydettiin muun muassa 15 ladattua patruunalipasta. Miehellä oli ollut joulukuusta lähtien lupa puoli­automaatti­aseeseen.

Syyttäjän mukaan epäillyllä ei ollut rikosrekisteriä, mutta tämä oli itse ollut yhteydessä poliisin ilmoittaessaan epäillystä petoksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?