Sofi Oksasen koruton näkemys naisista Venäjällä – ”He tietävät kyllä”

Vastoin yleistä harhaluuloa Venäjän kotikenttä on hyvin tietoinen sodan julmuuksista, kirjailija arvioi.

10.3. 7:35

Kuluneella viikolla maailmaa on järkyttänyt video nelikymppisen ukrainalaissotilaan raa’asta teloituksesta Bahmutissa. Sotilas vannoi uskollisuutta isänmaalleen ”Slava Ukraini” -iskuhuudoin vain hetkeä ennen kuolemaansa venäläisten luoteihin.

Video aseettoman sotavangin surmasta vuodettiin julkisuuteen Venäjän armeijasta. Hyökkääjävaltion nykytilaan ja historiaan perehtynyt kirjailija Sofi Oksanen totesi torstaina ISTV:n haastattelussa, että idän kotikatsomossa tragedia tuskin herättää samanlaisia tunteita kuin lännessä.

– Tämä on hämmentävää, kun ajatellaan vaikka kaikkia vuoden mittaan siepattuja puheluita. Niissä Venäjän sotilaat keskustelevat äitiensä, tyttöystäviensä ja vaimojensa kanssa hyvinkin spesifisti siitä, mitä he tekevät Ukrainassa, Oksanen sanoi.

Oksanen arvioi, että vastoin yleistä harhaluuloa Venäjällä sodan koko brutaalius tiedostetaan varsin hyvin aina seksuaalirikoksia myöten. Etenkin yksi puhelu venäläisen äidin ja Ukrainassa sotivan pojan välillä on piirtynyt kirjailijan muistiin.

Puhelussa poika kertoi avoimesti ja yksityiskohtaisesti ukrainalaisten kiduttamisesta. Oksanen muistaa äidin myötäilleen poikansa julmuuksia.

– Viime vuonna Suomessakin esiintyi vielä sellaisia ajatuksia, että voi kun venäläiset saisivat tietää, mitä Ukrainassa tapahtuu. Erinomaista venäläiskirjailija Shishkinia lainaten: ”He tietävät. He tietävät kyllä.”

Kansainvälisellä naistenpäivällä on sosialistiset juuret ja Neuvostoliiton romahduksesta huolimatta se on yhä tärkeä juhla Venäjällä. Keskiviikkona presidentti Vladimir Putin hehkutti naisten sydänten ”auliisti jakamaa lämpöä” ja nimitti naisiin ja äitiyteen kohdistuvaa arvostusta ja kunnioitusta "tinkimättömäksi arvoksi”.

ISTV:n haastattelussa Sofi Oksanen huomautti naisten aseman heikentyneen läpi Putinin valtakauden ja muodostavan Kremlin kaksijakoisen vallankäytön toisen puoliskon. Kansalaisoikeuksia murretaan kotimaassa samaan aikaan kuin aggressiivinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka voimistuu äiti-Venäjän ulkopuolella. Lännessä venäläisen naisen asemaan ei ole Oksasen mukaan juuri kiinnitetty huomiota.

– Jos olisi kiinnitetty, emme ehkä olisi olleet niin hirveän hämmästyneitä siitä, miten Venäjän armeija toimii Ukrainassa.

Oksanen viittasi laajaan medianäkyvyyteen, joka Suomessakin varattiin Yhdysvalloissa tiukentuneelle aborttilainsäädännölle. Hän huomautti syntyvyyden säännöstelyn vaikeutuneen huomattavasti myös Venäjällä. Patriarkka Kirillin johtama ortodoksikirkko on suhtautunut sukupuoliseen tasa-arvoon länsimaisena vitsauksena tai jopa pyrkimyksenä murentaa Venäjän valtaa.

– On esiintynyt jopa sellaisia pohdintoja, että pitäisikö lapsettomilta naisilta kieltää yliopisto-opetus. Niin sanotut perinteiset arvot, joita Kreml toitottaa, käytännöllisesti katsoen tarkoittavat, ettei naisilla ole minkäänlaista valtaa. Että naisen pitää olla kotona ja synnyttää.

Oksasen mukaan Kremlin propagandasta ja tukahdutetusta sananvapaudesta huolimatta Venäjällä on yhä kansallinen vastuu Ukrainan sodasta. Hän totesi venäläisten protestoivan Kremliä vastaan passivoitumalla eli luopumalla aktiivisesta osallistumisestaan yhteiskuntaan. Vaikka Putinin väistymistä tuskin surtaisiin, ei sen eteen myöskään nähdä vaivaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?