Venäjä kertoo tehneensä Ukrainaan massiivisen ”kosto­iskun”

Venäjä hyökkäsi eri puolille Ukrainaa ohjuksin torstaiyön ja aamun aikana.

9.3. 15:44

Venäjän puolustusministeriö on torstaina kertonut, että sen asevoimat toteutti Ukrainassa massiivisen ”kostoiskun". Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Venäjä suoritti yöllä ja varhain torstaiaamuna sarjan iskuja eri puolille Ukrainaa. Iskuissa on kuollut ja haavoittunut siviilejä ja lisäksi ne ovat aiheuttaneet laajoja sähkökatkoja.

Puolustusministeriön lausunnosta kertovat Reuters ja Sky News. Venäjä väittää kostaneensa iskuilla viime viikon Venäjän Brjanskin alueen tapahtumat, joita se kutsuu terrori-iskuiksi.

Viime viikon torstaina Venäjä väitti ukrainalaisen tiedustelu- ja sabotaasiryhmän tunkeutuneen Venäjän puolelle sen eteläosassa ja tulittaneen siviilejä. Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti hyökkääjien olevan uusnatseja ja terroristeja, jotka olivat tunkeutuneet rajan läpi ja avanneet tulen siviilejä vastaan. Yhden uhreista kerrottiin olevan lapsi.

Lue lisää: Tämä tiedetään Brjanskin raja­selkkauksesta: ”Tunkeutuminen näyttää hyödyttäneen ainoastaan yhtä ihmis­ryhmää”

Ukraina uumoili tuolloin, että Venäjä tahtoo syytöksillä oikeuttaa hyökkäyksensä toiseen maahan. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak kutsui Twitterissä syytöksiä tyypilliseksi, tarkoitukselliseksi provokaatioksi.

Varhain torstaina Venäjä teki erityyppisiä iskuja Ukrainaan esimerkiksi pääkaupunki Kiovassa sekä Harkovan ja Odessan kaupungeissa. Ukrainan armeija kertoi, että Venäjä laukaisi kaikkiaan 81 erityyppistä ohjusta.

Iskuja kohdentui energiantuotantolaitoksien ohella myös asuinalueisiin. Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet, että siviilejä on kuollut ja haavoittunut iskuissa. Ainakin viisi henkilöä on kuollut Lvivissä, kolme Hersonissa ja yksi Dniprossa torstain iskuissa.

Venäjä on useita kertoja aiemminkin kohdistanut iskuja siviilikohteisiin.

Venäjä on aiemmin kertonut, että iskuilla Ukrainan infrastruktuuriin on tarkoitus heikentää sen taistelukykyä. Ukrainan mukaan iskuilla ei ole sotilaallista tarkoitusta, vaan Venäjä pyrkii siviilien vahingoittamiseen ja pelotteluun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?