Ruotsin arkki­piispa lähetti seura­kunnille uhkaavan kirjeen: sotaan tulee varautua

Aftonbladetin mukaan kirkko on keskustellut mahdollisista sotatilanteen aiheuttamista kriisitilanteista puolustusvoimien ja yhteiskuntasuojelu- ja valmiusvirasto MSB:n kanssa.

Martin Modéus aloitti arkkipiispan virassa 4. joulukuuta 2022.

9.3. 13:45

Ruotsin kirkon arkkipiispa Martin Modéus on joulun alla kehottanut Ruotsin piispoja jouduttamaan seurakuntien varautumista kriisiin ja mahdollisesti sotaan, uutisoi ruotsalainen Aftonbladet.

Asiasta kerrottiin seurakunnille arkkipiispan allekirjoittamassa kirjeessä. Aftonbladetin mukaan kirkko oli keskustellut aiheesta syksyllä muun muassa puolustusvoimien ja yhteiskuntasuojelu- ja valmiusvirasto MSB:n kanssa.

Varautumisen syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

– [Ruotsissa] valmiutta ajettiin alas 2000-luvun alussa. Pyrimme siis nyt yleisesti rakentamaan yhteiskunnassa jotain, mikä oli aiemmin erittäin alhaisella tasolla, sanoo lehdelle kirkossa valmiusasioista vastaava Lisa-Gun Bernerstedt.

Seurakuntien mukautuminen uusiin suosituksiin voisi viedä muutaman vuoden Aftonbladetin mukaan. Bernerstedtin mukaan tähtäimenä on, että vaikeissa olosuhteissa kirkko voisia toimia mahdollisimman pitkäjänteisesti.

Hän painottaa, että kirkolla on Ruotsissa kaksi lakisääteistä toimeksiantoa, johon sodan kaltainen kriisitilanne voisi erityisesti vaikuttaa. Kirkko vastaa hautaustoiminnasta sekä kirkkojen, kirkkoympäristöjen ja niiden omaisuuden kuten arvoesineiden suojelusta.

Nyt seurakunnille on palautettu suositus, jonka mukaan niillä tulisi olla hautausmaillaan sen verran tilaa, että niille mahtuu tarvittaessa hautaamaan arkkuhautaan viisi prosenttia väestöstä. Ruotsissa on 550 seurakuntaa. Uudella suositusmitoituksella tilaa varattaisiin noin puolelle miljoonalle hautapaikalle.

Jokaisella seurakunnalla tulisi olla myös määrätty paikka joukkohaudalle.

Aftonbladetin haastatteleman hautauskoordinaattori Eva Årbrandt Johanssonin mukaan hautauspaikoista on kuitenkin tällä hetkellä paikoin pulaa valmiiksi sotaan liittymättömistä syistä.

Seurakuntien on myös varauduttava polttoainepulaan ja internetin katkeamiseen. Tämä sen varalta, jos krematoriot eivät toimi tai jos kuolleet on rekisteröitävä manuaalisesti.

Hätätilanteessa krematoriouuneja voisi yrittää pitää käynnissä, mutta tällöinkin vain yksi vainaja voidaan tuhkata kerralla. Muihinkin vaihtoehtoihin saatetaan joutua turvautumaan.

– Suosituksemme perustuvat pahimpaan skenaarioon, joten pyydämme seurakuntien harkitsemaan niitä. Silloin on huomioitava myös käsin tehtävä haudan kaivuu, Årbrandt Johansson sanoo.

Aftonbladet kysyi Bernerstedtiltä, voitaisiinko ruotsalaisia määrätä kaivamaan hautoja kirkon maille.

– Tämä ei ole työlistalla, mutta ei se mahdotonta ole.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?