Georgiassa protestoidaan laki­esitystä vieraan vallan agenteista – presidentti tukee mielen­osoittajia

Pääministerin tukeman lakialoitteen pelätään rajoittavan muun muassa sananvapautta.

Kiistelty lakialoite on johtanut protesteihin Tbilisissä, Georgiassa.

8.3. 13:33

Georgiassa poliisi on käyttänyt keskiviikkona kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja hajottaakseen parlamentin eteen kokoontuneet protestin, Reuters uutisoi. BBC:n mukaan mellakkapoliisi käytti myös vesitykkejä ja pippurisuihketta.

Mielenosoittajat vastustavat lakiesitystä ”vieraan vallan agenteista”. Georgian oppositio on kritisoinut esitystä Venäjä-tyyliseksi laiksi, joka ajaisi Georgian kansalaisyhteiskunnan ja riippumattoman median ahtaalle.

Venäjällä säädettiin jo vuonna 2012 ”vieraan vallan agentteja” koskevasta laista ja sitä on sittemmin laajennettu tukahduttamaan länsimaiden rahoittamia kansalaisjärjestöjä ja vapaata mediaa.

Sisäministeriön mukaan sekä mielenosoittajia että poliiseja on loukkaantunut yhteenotoissa.

Lakiesitystä on kritisoitu kansainvälisesti. Euroopan unionin ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell sanoi, että esitys on ”erittäin huonoa kehitystä” ja voisi vakavasti vaikuttaa Georgian ja EU:n välisiin suhteisiin.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Ned Price sanoi Yhdysvaltojen hallinnon olevan ”syvästi huolestunut vieraan vallan agentteja koskevasta laista, koska se leimaa ja vaientaa riippumattomia ääniä ja Georgian kansalaisten, jotka ovat omistautuneet paremman maan rakentamiselle heidän kanssakansalaisilleen ja yhteisöilleen, ääniä”.

Georgian presidentti Salome Zurabitshvili ilmaisi tukensa mielenosoittajille vieraillessaan New Yorkissa.

– Olen teidän puolellanne. Tänään edustatte vapaata Georgiaa. Georgia, joka näkee tulevaisuutensa Euroopassa, ei anna kenenkään riistää tätä tulevaisuutta.

Maan pääministeri Giorgi Garibashvili on kuitenkin tukenut lakia ja väittänyt, että laki täyttää ”Euroopan ja kansainväliset standardit”.

Mielenosoittaja Tbilisissä tiistaina.

Reutersin haastattelemat silminnäkijät kertoivat, että mellakkakilvin varustautuneet poliisit pidättivät ihmisiä runoilija Shota Rustavelin mukaan nimetyllä keskeisellä kadulla Tbilisin keskustassa.

Tunteja aiemmin poliisi oli ottanut yhteen mielenosoittajien kanssa. Osa mielenosoittajista oli varustautunut kivin ja polttopulloin.Tämän jälkeen väkijoukko kerääntyi parlamentin edustalle ja jotkut siirsivät kevyitä metalliaitoja, jotka oli tarkoitettu pitämään väkijoukko poissa parlamenttirakennuksesta.

Sisäministeriön lausunnon mukaan sekä poliiseja että mielenosoittajia on loukkaantunut. Sisäministeriön mukaan 66 ihmistä on pidätetty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?