Kiina varoittaa Yhdys­valtoja konfliktista – tuore ulko­ministeri puolusteli yhteistyötä Venäjän kanssa

Ulkoministeri Qin Gang varoitti muita maita sekaantumasta Kiinan ja Venäjän syventyvään yhteistyötön.

Ulkoministeri Qin Gang lehdistötilaisuudessa Pekingissä 7. maaliskuuta.

8.3. 15:46

Kiinan tuore ulkoministeri Qin Gang esiintyi tiistaina uhmakkaana virkakautensa ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa Pekingissä. Verkkolehti Politicon mukaan liki kaksi tuntia kestäneessä tilaisuudessa Qin moitti Yhdysvaltoja paluusta 1950-luvun kommunistivainoihin ja varoitti politiikan johtavan ”vääjäämättä” konfliktiin Kiinan kanssa.

– Ellei Yhdysvallat paina jarrua ja jatkaa kaasuttamista väärällä tiellä, mikään määrä suojakaiteita ei estä ulosajoa ja edessä on varmasti konflikti ja yhteenotto, Qin veisteli.

Kuluneen vuoden aikana Yhdysvaltoja on hiertänyt Kiinan tiivistynyt yhteistyö sotaa Ukrainassa käyvän Venäjän kanssa. Qin puolestaan vakuutteli lämpimien suhteiden olevan maailmalle hyväksi ja varoitti ”jokaista kolmatta osapuolta sekaantumasta tai kylvämästä eripuraa” maiden välille.

– Mitä epävakaammaksi maailma muuttuu, sen välttämättömämpää Kiinalle ja Venäjälle on kehittää tasaisesti suhdettaan.

Virallisella tasolla Kiina on pysytellyt Ukrainan sodassa neutraalina osapuolena ja kannustanut maita rauhanneuvotteluihin. Viitteitä vastakkaisesta kehityksestä ilmeni kuitenkin viimeistään helmikuun lopulla Wall Street Journalissa ilmestyneiden viranomaistietojen kautta.

Lehden haastattelemat Yhdysvaltain viranomaiset väittivät Kiinan harkitsevan tappavien aseiden toimittamista Venäjän tarpeisiin. Aseapu sisältäisi ainakin droneja ja tykkejä. Presidentti Joe Biden on todennut Yhdysvaltain vastaavan aseapuun ”ankarilla pakotteilla”. Kiina on kiistänyt syytökset aikeistaan.

– Vaikuttaa olevan näkymätön käsi, joka pyrkii pitkittämään ja eskaloimaan konfliktia ja käyttämään Ukrainan kriisiä erään ulkopoliittisen agendan tarpeisiin, Qin vihjaili.

Qin syytti Yhdysvaltoja tekopyhyydestä ja huomautti maan itse aseistavan Kiinan havittelemaa Taiwania. Hän kuvaili Taiwan-kysymystä maiden välisten suhteiden peruskallioksi ja ensimmäiseksi punaiseksi viivaksi, jota Yhdysvaltojen ei tule ylittää.

– Minkä takia Yhdysvallat puhuu itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittamisesta Ukraina-kysymyksessä, mutta ei kunnioita Kiinan itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta Taiwanissa? Miksi Yhdysvallat pyytää Kiinaa olemaan toimittamatta aseita Venäjälle ja jatkaa aseiden myyntiä Taiwaniin?

Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet ovat kärjistyneet heikoimmilleen vuosikymmeniin. Helmikuussa Yhdysvallat kertoi havainneensa ilmatilassaan Kiinalle kuuluvan vakoilupallon ja ampuneensa sen alas mereen.

Kuun lopulla maan energiaministeriö julkisti raportin, jossa koronaviruspandemian epäiltiin saaneen alkunsa kiinalaisessa laboratoriossa Wuhanissa. Julkistamisen jälkeen kongressin republikaanit ovat vaatineet Joe Bidenia turvautumaan Kiinan kanssa jyrkempiin toimiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?