Jopa sukupuuttoon kuolleeksi pelätty laululintu tuhkatetraka on havaittu kahdesti Madagaskarilla vuodenvaihteen tienoilla. Asiasta kertovat WWF ja Peregine-säätiö, jotka tekevät suojelutyötä Madagaskarilla.
Tuhkatetraka on ollut mukana kymmenen etsityimmän kadonneen lintulajin listalla. Listalle on koottu erittäin harvinaisia lintulajeja, joista ei ole tehty havaintoja pitkään aikaan, mutta joita ei ole vielä luokiteltu sukupuuttoon kuolleiksi.
Pientä maassa liikkuvaa tuhkatetrakaa (Xanthomixis tenebrosa) oli nähty edellisen kerran vuonna 1999. Se elää vain Madagaskarin sademetsissä.
Nyt Peregine-säätiön tutkijat tekivät tuhkatetrakasta havaintoja viime joulukuussa ja tämän vuoden tammikuussa. Varpuslintuihin kuuluva tuhkatetraka elää sademetsissä, ja se viihtyy maassa jokien läheisyydessä. Ensimmäinen havainto tehtiin 22. joulukuuta ja toinen 1. tammikuuta.
Tuhkatetraka löydettiin suojelluilta metsäalueilta, mutta BBC:n mukaan tutkijat kertoivat esimerkiksi vaniljankasvatuksen uhkaavan sen elinalueita suojelusta huolimatta.
Madagaskar sijaitsee Intian valtamerressä Afrikan rannikon tuntumassa ja se on yksi maailman suurimmista saarista. Sen luontoa pidetään yhtä maailman monipuolisimmista, mutta tutkijat pelkäävät sen tulevaisuuden puolesta.
Tutkijoiden mukaan saarella elää esimerkiksi 291 eri nisäkäslajia, ja 30 on jo kuollut sukupuuttoon sinä aikana, kun ihminen on vaikuttanut saaren elämään.
Kymmenen etsityimmän linnun listalta löytyi viime vuonna myös toinen, kun kolumbiansapelikolibrista (Campylopterus phainopeplus) tehtiin kesällä havainto. Edellinen havainto siitä oli tehty vuonna 2010.
Joistain etsityimmistä linnuista ei ole tehty havaintoja vuosikymmeniin, mutta se voi johtua myös systemaattisen tutkimuksen puutteesta tai siitä, että lintujen elinalueille on hankala päästä.
Fakta
Maailman etsityimmät linnut
Oranssihelttakookako (Callaeas cinereus), nähty viimeksi Uudessa-Seelannissa vuonna 2007.
Intianviippa (Rhinoptilus bitorquatus), nähty viimeksi Intiassa vuonna 2009.
Kivunkehrääjä (Caprimulgus prigoginei), nähty viimeksi 1955 Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Haukkalaji (Chondrohierax wilsonii), nähty viimeksi 2010 Kuubassa.
Negrosinhedelmäkyyhky (Ptilinopus arcanus), nähty viimeksi 1953 Filippiineillä.
Tepuisirkku (Atlapetes terborghi), nähty viimeksi 1968 Perussa.
Himalajanviiriäisfasaani (Ophrysia superciliosa), nähty viimeksi 1877 Intiassa.
Otus siaoensis, pöllölaji, jolla ei ole suomenkielistä nimeä. Nähty viimeksi 1866 Indonesiassa.
Lähde: Birdlife