Ilmalla täytettävät vale­kalustot ovat löytäneet markkinat – nyt tarjolla myös Himars-raketin­heitin­järjestelmä

Asejärjestelmiä imitoivia ”houkutuslintuja” käytettiin jo toisessa maailmansodassa. Niille on kysyntää edelleen.

12.3. 11:42

Ukrainan sota on lisännyt maailmalla aseiden ja asejärjestelmien kysyntää, mutta samaan aikaan se on lisännyt kiirettä myös niiden kopioita valmistavissa yrityksissä. Reuters uutisoi Tshekissä toimivasta Inflatech-yrityksestä, joka valmistaa ilmalla täytettävää ”houkutuslintukalustoa”.

Hiljattain yritys on lisännyt yli 30 tuotteen valikoimaansa myös aidon kokoisen, ilmalla täytettävän Himars-raketinheitinjärjestelmän. Toimitusjohtaja Vojtech Fresserin mukaan täytettävää kalustoa on myyty eri puolille maailmaa.

Hän ei vahvistanut, onko tuotteita myyty myös Ukrainaan. Fresserin mukaan ne löytäisivät sinne todennäköisesti tiensä muutenkin.

– Voin kuvitella, että jos me haluamme tukea ongelmissa olevaa kumppanimaata, me lähetämme heille Inflactechin ilmalla täytettäviä houkutuslintuja. Ja ne ovat jo siellä, tai tulevat varmasti olemaan, Fresser sanoi Reutersille.

Tshekkiläisen Inflatech-yrityksen työntekijä esitteli Reutersin kuvaajalle ilmalla täytettävää Himars-raketinheitinjärjestelmää maanantaina Decinissä.

Ukrainalaisten tiedetään käyttäneen valesotilaskalustoa venäläisiä hämätäkseen. Elokuussa esimerkiksi Washington Post kertoi venäläisjoukkojen tuhlanneen lukuisia risteilyohjuksia muun muassa puisen valekaluston tulittamiseen.

Toisaalta myös venäläisten tiedetään käyttäneen valekalustoa hämäystarkoituksessa. Idea ei ole uusi, sillä vastaavia, asejärjestelmiä imitoivia houkutusrakennelmia käytettiin jo ainakin toisen maailmansodan aikaan.

Aidon kokoista, ilmalla täytettävää sotilaskalustoa on myynnissä myös muun muassa kiinalaisessa Aliexpress-verkkokaupassa.

Tshekkiläisen Inflatechin tuotteet valmistetaan synteettisestä silkistä. Tutkissa näkyvän hämäävän ulkonäön lisäksi ne tuottavat myös lämpöä, joka niin ikään ”auttaa” vastustajaa havaitsemaan laitteet.

Inflatechin tuotteet valmistetaan synteettisestä silkistä Tshekin pohjoisosassa sijaitsevassa Decinin kaupungissa.

Tyhjinä ”houkutuslinnut” mahtuvat säkkeihin, jotka kulkevat 2–4 sotilaan kantamana. Täyttämisen kerrotaan sujuvan alle kymmenessä minuutissa. Fresserin mukaan uusin tuote eli ilmalla täytettävä Himars-raketinheitinjärjestelmä painaa 43 kiloa.

Valesotilaskaluston hinnat asettuvat 10 000–100 000 dollarin haarukkaan.

– Jos johdattelee vihollisen tuhoamaan minun kalustoani jollakin, mikä maksaa neljä tai vaikka 20 kertaa enemmän, voittaa taloudellisesti, Fresser havainnollisti yrityksensä valmistaman valesotilaskaluston etuja.

Lue lisää: Näillä 3 aseella on ollut mullistava merkitys Ukrainassa

Lue lisää: Martti J. Kari täräyttää arvionsa lännen aseavusta: ”Leopardit syövät aamiaiseksi venäläisiä panssari­vaunuja”

Lue lisää: Onko tässä Ukrainan seuraava raatelu­hammas? Saabin kehittämä täsmä­ase sopii Himars-heittimiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?