Maaliskuun 8. päivä 2014, Kuala Lumpur, Malesia. 227 matkustajaa nousee Malaysia Airlinesin lennolle kohti Kiinan pääkaupunkia Pekingiä.
Matkustajia palvelee 10 stuerttia sekä Malaysian Airlinesin luottolentäjiin lukeutunut lentokapteeni, 53-vuotias Zaharie Ahmad Shah ja 27-vuotias perämies Fariq Hamid.
Boeing 777 -mallin lentokone lähtee viimeiselle matkalleen kello 0.41 aamuyöllä. Noin 40 minuutin lennon jälkeen se saavuttaa Malesian ilmatilan reunan. Malesian lennonjohto on yhteydessä koneeseen viimeisen kerran sen siirtyessä Vietnamin ilmatilaan.
– Hyvää yötä. Malesian kolme-seitsemän-nolla, Shah sanoo lennonjohdolle. Tämä on viimeinen kerta, kun koneesta kuullaan.
Kapteeni ei ollut enää yhteydessä Vietnamin lennonjohtoon. Minuutteja Vietnamin ilmatilaan saapumisen jälkeen lento katosi tutkasta. Mysteeri oli valmis.
Boeing 777 Malaysian Airlinesin väreissä kuvattuna kuukausi ennen MH370 katoamista.
Satelliittitietojen ja analyysien perusteella lento MH370:n uskotaan poikenneen reitiltään ja syöksyneen tuntemattomasta syystä Intian valtamereen. Tutkasta kadotessaan kone oli Etelä-Kiinan meren yllä Malesian ja Vietnamin välissä.
Malesian armeija havaitsi MH370:n viimeisen kerran kello 2.15 aamuyöllä Intian valtameren yllä.
Lennon ACARS-kommunikaatiojärjestelmä lähetti signaaleja vielä seuraavat neljä tuntia. Viimeinen saatiin aamukahdeksan jälkeen Malesian aikaa; sen perusteella lento 370 oli keskellä Intian valtamerta.
Koneen on epäilty jatkaneen matkaansa etelään niin kauan, kunnes siitä loppui polttoaine ja kone syöksyi mereen.
Tapausta yli vuoden tiimeineen tutkinut brittiläinen ilmailuinsinööri Richard Godfrey vahvisti tätä teoriaa. Uutta teknologiaa hyödyntänyt Godfrey kertoi vuonna 2021 löydöstensä osoittavan koneen syöksyneen noin 2 000 kilometriä länteen Australian Perthistä.
Se, miksi näin tapahtui, on yhä epäselvää.
Guardianin mukaan syyttävät sormet ovat osoittaneet koneen kapteeniin. Hänen kotoaan löydettiin lentokonesimulaattori, jolla oli simuloitu vastaava lento Intian valtameren yllä polttoaineen loppumisen saakka. Hänen on epäilty vapauttaneen matkustamon ilmanpaineen tappaen kaikki kyydissä olleet jo tunteja ennen mereensyöksyä.
Miehistö ei ilmoittanut missään vaiheessa lennonjohdolle minkäänlaisista ongelmista. Kone oli kääntynyt kesken kaiken vastakkaiseen suuntaan, mikä kielisi siitä, että kurssia muutettiin tarkoituksella.
Spekulaatiota on myös esitetty sen puolesta, että kone olisi kaapattu jonkin kolmannen tahon toimesta, mutta tätä on pidetty lähempänä salaliittoteoriaa kuin oikeaa totuutta.
Katoamisen jälkeen alkoi pitkään kestänyt, kallis koneen etsintä, tuloksetta. Vuosina 2015–2016 koneen osia löydettiin Afrikan itäpuolelta Réunionin saarelta sekä Mosambikin ja Etelä-Afrikan rannikoilta, jonne ne olivat ajelehtineet merivirtojen mukana.
Réunionin saarelta löydettiin vuonna 2015 yksi MH370 palasista.
Koneen jäännösten etsintöjä maaliskuulta 2014.
Toistaiseksi vain kolmen merellä ajelehtineen romunkappaleen on todettu kuuluneen koneeseen. Lisäksi merestä on löytynyt lähes 20 muuta vahvistamatonta osaa.
Konetta etsittiin Australian, Kiinan ja Malesian toimesta, mutta etsinnät lopetettiin vuonna 2017. Kolme vuotta kestäneiden etsintöjen hintalapuksi tuli yhteensä noin 128 miljoonaa euroa.
Vuonna 2018 yhdysvaltalaiselle Ocean Infinity -yritykselle tarjottiin Malesian hallituksen toimesta 66 miljoonan euron arvoista palkkiota, jos se onnistuisi löytämään kadonneen koneen. Tämä on viimeinen kerta, kun etsintöjä on tehty.
Britti-insinööri Godfreyn uudet tutkimukset herättivät kaksi vuotta sitten toiveita mahdollisista uusista tarkoista etsinnöistä, mutta mikään virallinen taho ei ole vielä tarttunut tuumasta toimeen.
CNN:n mukaan Ocean Infinity on esittänyt mahdollisuutta uudelle yritykselle. Koneessa kadonneiden ihmisten läheiset vetosivat hiljattain Malesian hallintoon, jotta uudet etsinnät voitaisiin aloittaa mahdollisesti jo tämän vuoden puolella.
Kadonneen lennon matkustajien omaisia osoittamassa mieltään Malesiassa 2014.
Godfrey sanoi vuonna 2021 arvioivansa tutkimustensa pohjalta, että koneen hylky voisi sijaita jopa neljän kilometrin syvyydessä.
Läheisistä muodostuva Voice370-järjestö on kehottanut Malesian hallitusta tarttumaan esimerkiksi tarjoukseen, jossa Ocean Infinitylle maksettaisiin vain, jos kone löytyisi.
Ocean Infinity tai Malesian liikenneministeriö ei vastannut CNN:lle kysymyksiin koskien uusia etsintöjä, mutta Malesian liikenneministeri Anthony Loke vannoi omaisille hiljattain, ettei MH370:n ”kirjaa suljettaisi”.
Malaysian Airlinesin lennon MH370 mukana katosi Indonesian, Australian, Intian, Ranskan, Yhdysvaltojen, Iranin, Ukrainan, Kanadan, Uuden-Seelannin, Hollannin, Venäjän ja Taiwanin kansalaisia.
Lähteet: Guardian, CNN