Georgiassa kuohuu, sillä maan hallitus on tuonut käsiteltäväksi ”ulkomaisia agentteja” koskevan lakiesityksen.
Esityksen mukaan kaikki järjestöt ja yritykset, jotka saavat yli 20 prosenttia rahoituksestaan ulkomailta, rekisteröitäisiin ”ulkomaisiksi agenteiksi”.
Lakiesityksen on kritisoitu vaikeuttavan erityisesti median ja kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuuksia ja siten rapauttavan Georgian demokratiaa.
Konsepti muistuttaa Venäjällä käytössä olevaa lakia ulkomaisista agenteista, jonka avulla Kreml on rajoittanut opposition ja kansalaisjärjestöjen toimintaa.
Läpi mennessään laki todennäköisesti hidastaisi Georgian EU-jäsenyyspolkua.
Maa ei ole vielä jäsenkandidaatti, mutta sille annettiin kesällä Eurooppa-perspektiivi. Euroopan komissio on omassa toimenpidelistassaan korostanut, että jäsenyysehdokkuuden saadakseen Georgian tulee panostaa median ja kansalaisyhteiskunnan toimintavapauteen.
Maan suurinta puoluetta Georgialaista unelmaa edustava parlamentin puhemies Shalva Papuashvili on puolestaan väittänyt paikallisessa mediassa, että lakiesityksen tarkoitus on edistää läpinäkyvyyttä ja mahdollistaa georgialaisille tieto poliittisten päätösten taloudellisista taustavaikuttimista.
Maan pääkaupungissa Tbilisissä nähtiin maanantaina 6. maaliskuuta suuri mielenosoitus lakiesitystä vastaan. Protestoijat ilmaantuivat parlamenttitalolle heti aamusta.
Kiristynyt tilanne johti jopa käsirysyyn parlamentin istunnossa.
Lue lisää: Väittely kärjistyi käsirysyksi Georgian parlamentissa
Mieltään osoittavien georgialaisten mukaan Georgialainen unelma yrittää lailla sabotoida maan EU-jäsenyyspolkua.
Sosiaalisessa mediassa protestien hakutunnisteeksi onkin vakiintunut #NoToRussianLaw, ”ei venäläiselle laille”.
Paikallinen media on raportoinut Twitterissä, että protestit ovat jatkuneet myös tänään 7. helmikuuta.
Protestoijien kylteissä rinnastettiin Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Georgian entinen pääministeri Bidzina Ivanishvili, joka on perustanut maata hallitsevan Georgialainen unelma -puolueen.
Maanantain mielenosoitusta valvottiin tarkasti viranomaisten toimesta.
Euroopan unionin ja Georgian liput levitettiin parlamentin edustalle.
Korjaus 7.3. klo 13.53: Georgia ei ole vielä EU:n jäsenkandidaatti, mutta sille annettiin kesällä Eurooppa-perspektiivi.