Kim Jong-unin sisko varoittaa Yhdysvaltoja sekaantumasta ohjuskokeiluihin

Erikseen, diktatuurin ulkoministeriö syyttää Yhdysvaltoja tilanteen tahallisesti pahentamisesta.

Yhdysvaltalainen B-52H -pommittaja ja eteläkorealaisia hävittäjiä lensi Etelä-Korean puolustusministeriön välittämässä kuvassa maanantaina.

7.3. 0:37

Pohjois-Korea on syyttänyt Yhdysvaltoja Korean niemimaan jännitteiden tahallisesta kiristämisestä, kertovat uutistoimistot Reuters, AFP ja Yonhap.

Diktatuurivaltion ulkoministeriön kommentit ovat liitoksissa Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean yhteisiin ilmasotaharjoituksiin. Maanantaina pidettyihin harjoituksiin osallistui ainakin yksi yhdysvaltalainen B-52H -pommikone. Kyseinen kone voi kantaa myös ydinaseita.

”Huolimatta toistuvista varoituksistamme, Yhdysvallat jatkaa tahallisesti tilanteen pahentamista. Tuore yhteinen ilmaharjoitus – –osoittaa selkeästi, että Yhdysvaltojen suunnitelmaa käyttää ydinaseita DPRK:ta [Korean demokraattinen kansantasavalta] vastaan viedään eteenpäin tosiasiallisen sodan tasolla”, ulkoministeriö kertoi tiedotteessaan valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan.

Ministeriö kritisoi myös Soulin ja Washingtonin ensi viikolla alkavia Freedom Shield -sotaharjoituksia. Liittolaisvaltioiden tarkoituksena on niiden oman tiedotteen mukaan ”vahvistaa puolustuskykyä” muuttuvan turvallisuustilanteen ja Pohjois-Korean aggression takia.

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong puolestaan kertoi, että jos Yhdysvallat käyttää aseellista voimaa Pjongjangin strategisten aseiden kokeiluja vastaan, tulkitaan se sodanjulistuksena. Strategisilla aseilla Kim Yo-jong viitannee ydinase- ja ohjuskokeiluihin.

Etelä-Korea puolustusministeriö pitää mahdollisena, että Pohjois-Korea suunnittelee jonkinlaista provokaatiota vastauksena Freedom Shield -sotaharjoituksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?