Oikeuslähde: Asema­päällikkö saanut syytteen osallisuudesta Kreikan tuhoisaan juna­turmaan

Ateenassa mielenosoittajat syyttivät turmasta viranomaisten ja rautatieyhtiön piittaamattomuutta. Osa heistä otti rajusti yhteen poliisin kanssa.

Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisien kanssa Ateenassa. Tuhannet ihmiset kokoontuivat osoittamaan mieltään junaturman vuoksi sunnuntaina 5. maaliskuuta.

5.3. 23:37

Ateena

Kreikan junaturmaan osallisuudesta epäilty asemapäällikkö on pidätetty ja saanut syytteen, kertoi oikeuslähde uutistoimisto AFP:lle myöhään sunnuntai-iltana.

Tänään oikeudessa kuultavana ollutta 59-vuotiasta asemapäällikköä uhkaa pahimmillaan elinkautinen vankeus.

Ainakin 57 ihmistä sai surmansa tiistaina, kun matkustajajuna ja tavarajuna törmäsivät Ateenan ja Thessalonikin kaupungin välisellä rataosuudella lähellä Larissan kaupunkia. Uhrimäärä noussee edelleen, sillä kymmen­kunta ihmistä on kateissa.

Kreikan keskiosassa sijaitsevan Larissan kaupungin asema­päällikkö on tunnustanut oman osuutensa turmaan, mutta hänen asianajajansa mukaan turmaan vaikutti myös muita syitä.

– Päämieheni on myöntänyt oman osansa vastuusta, mutta älkäämme keskittykö puuhun, kun sen takana on kokonainen metsä, sanoi asianajaja.

Kreikan yleisradion ERT:n mukaan asemapäällikkö oli ehtinyt olla virassaan vain 40 päivää ja oli saanut toimeensa kolmen kuukauden koulutuksen. Vahvistamattomien tietojen mukaan hän oli asemalla yksin, vaikka kyseessä tiedettiin olevan erittäin vilkas matkustusviikonloppu.

Oikeuden istunto oli määrä pitää jo lauantaina, mutta sitä siirrettiin asemapäällikön asianajajan pyynnöstä.

Pääministeri pyysi anteeksi

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis pyysi sunnuntaina anteeksi maan historian pahimmassa junaturmassa kuolleiden ihmisten omaisilta ja läheisiltä.

– Pääministerinä olen tämän velkaa kaikille, mutta erityisesti uhrien omaisille, joilta pyydän anteeksiantoa. Vuonna 2023 kaksi eri suuntiin matkaavaa junaa ei saisi olla samalla raiteella niin, ettei kukaan sitä huomaa, Mitsotakis kirjoitti Facebook-sivullaan.

Noin 12 000 mielenosoittajaa kokoontui sunnuntaina pääkaupunkiin Ateenaan junaturman vuoksi, kertoi BBC. Protestoijien mukaan turma johtui viranomaisten ja rautatieyhtiön piittaamattomuudesta.

Mielenosoittajat päästivät ilmaan satoja mustia ilmapalloja turmassa kuolleiden muistoksi. Joissakin niistä luki ”alas tappajahallitukset”.

Jotkut mielenosoittajista ottivat rajusti yhteen poliisin kanssa Syntagma-aukiolla, sytyttäen roskapönttöjä palamaan ja heitellen polttopulloja. Poliisi vastasi kyynelkaasulla ja tainnutuskranaateilla, tyhjentäen aukion. Mielenosoittajat ja poliisit olivat ottaneet yhteen aukiolla jo perjantaina.

Onnettomuuden uhrien omaisten ja läheisten puolestaan oli määrä kokoontua muistotilaisuuteen Larissan asemalle lähelle onnettomuuspaikkaa Kreikan keskiosaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?