Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Ateenassa, paikalla tuhansia ihmisiä – Kreikan pää­ministeri pyysi anteeksi junaturman vuoksi

Jotkut mielenosoittajista ottivat rajusti yhteen poliisin kanssa, sytyttäen roskapönttöjä palamaan ja heitellen polttopulloja.

Mielenosoittajat kerääntyivät parlamenttitalon eteen Ateenassa 5. maaliskuuta.

5.3. 18:09

Ateena

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis pyysi sunnuntaina anteeksi maan historian pahimmassa junaturmassa kuolleiden ihmisten omaisilta ja läheisiltä. Onnettomuus tapahtui tiistaina.

– Pääministerinä olen tämän velkaa kaikille, mutta erityisesti uhrien omaisille, joilta pyydän anteeksiantoa. Vuonna 2023 kaksi eri suuntiin matkaavaa junaa ei saisi olla samalla raiteella niin, ettei kukaan sitä huomaa, Mitsotakis kirjoitti Facebook-sivullaan.

Noin 12 000 mielenosoittajaa kokoontui sunnuntaina pääkaupunkiin Ateenaan junaturman vuoksi, kertoi BBC. Protestoijien mukaan turma johtui viranomaisten ja rautatieyhtiön piittaamattomuudesta.

Mielenosoittajat päästivät ilmaan satoja mustia ilmapalloja turmassa kuolleiden muistoksi. Joissakin niistä luki ”alas tappajahallitukset”

Mielenosoittajien äänenpainot ovat voimakkaita. Osassa kylteistä luki ”murhaajat”.

Osa mielenosoittajista vastusti paikalla olleita poliiseja.

Jotkut mielenosoittajista ottivat rajusti yhteen poliisin kanssa Syntagma-aukiolla, sytyttäen roskapönttöjä palamaan ja heitellen polttopulloja. Poliisi vastasi kyynelkaasulla ja tainnutus­kranaateilla, tyhjentäen aukion. Mielenosoittajat ja poliisit olivat ottaneet yhteen aukiolla jo perjantaina.

Onnettomuuden uhrien omaisten ja läheisten puolestaan oli määrä kokoontua muisto­tilaisuuteen Larissan asemalle lähelle onnettomuus­paikkaa Kreikan keskiosaan.

Ainakin 57 ihmistä sai surmansa, kun matkustajajuna ja tavarajuna törmäsivät Ateenan ja Thessalonikin kaupungin välisellä rataosuudella lähellä Larissan kaupunkia. Uhrimäärä noussee edelleen, sillä kymmenkunta ihmistä on kateissa.

Kyseessä oli Kreikan historian tuhoisin junaonnettomuus.

Asemapäällikkö tunnusti osallisuutensa

Osallisuudesta junaturmaan epäillyn asemapäällikön on niin ikään määrä sunnuntaina olla oikeudessa kuultavana. Istunto oli määrä pitää jo lauantaina, mutta sitä siirrettiin asemapäällikön asianajajan pyynnöstä.

Asemapäällikköä epäillään kuoleman­tuottamuksesta ja häntä uhkaa elinkautinen vankeus.

Kreikan keskiosassa sijaitsevan Larissan kaupungin 59-vuotias asemapäällikkö on tunnustanut olleensa osallinen, mutta hänen asianajajansa mukaan turmaan vaikutti myös muita syitä.

– Päämieheni on myöntänyt oman osansa vastuusta, mutta älkäämme keskittykö puuhun, kun sen takana on kokonainen metsä, sanoi asianajaja.

Kreikan yleisradion ERT:n mukaan asemapäällikkö oli ehtinyt olla virassaan vain 40 päivää ja oli saanut toimeensa vain kolmen kuukauden koulutuksen. Vahvistamattomien tietojen mukaan hän oli asemalla yksin, vaikka kyseessä tiedettiin olevan erittäin vilkas matkustusviikonloppu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?