Kreikan junaturman aiheuttajaksi epäillyn asema­päällikön kuuleminen oikeudessa siirtyi

Asemapäällikköä epäillään kuolemantuottamuksesta, ja häntä uhkaa elinkautinen vankeus.

Mielenosoittajat sytyttivät kynttilöitä Kreikan parlamentin edustalla Ateenassa järjestetyssä mielenilmauksessa 3. maaliskuuta.

4.3. 21:17

Kreikassa maan historian pahimmasta junaturmasta osaltaan vastuussa olevan asemapäällikön esiintyminen oikeudessa siirtyi lauantailta sunnuntaille. Asiasta kertoi hänen asianajajansa lauantaina.

Asianajaja Stefanos Pantzartzidisin mukaan jutussa on ilmennyt tärkeitä uusia yksityiskohtia, joihin on perehdyttävä.

Asemapäällikköä epäillään kuolemantuottamuksesta, ja häntä uhkaa elinkautinen vankeus.

Kreikan keskiosassa sijaitsevan Larissan kaupungin 59-vuotias asemapäällikkö on tunnustanut olleensa osallinen, mutta hänen asianajajansa mukaan turmaan vaikutti myös muita syitä.

– Päämieheni on myöntänyt oman osansa vastuusta, mutta älkäämme keskittykö puuhun, kun sen takana on kokonainen metsä, sanoi asianajaja Pantzartzidis.

Valtiollisen ERT-yleisradioyhtiön mukaan asemapäällikkö oli ehtinyt olla virassaan vain 40 päivää ja oli saanut toimeensa vain kolmen kuukauden koulutuksen. Vahvistamattomien tietojen mukaan hän oli asemalla yksin, vaikka kyseessä tiedettiin olevan erittäin vilkas matkustusviikonloppu.

Ainakin 57 ihmistä sai surmansa, kun matkustajajuna ja tavarajuna törmäsivät Ateenan ja Thessalonikin kaupungin välisellä rataosuudella, lähellä Larissan kaupunkia. Uhrimäärä noussee edelleen, sillä kymmenkunta ihmistä on kateissa.

Turvallisuusongelmat tiedossa jo pitkään

Kreikassa oli perjantaina laajoja maan hallinnon vastaisia mielenosoituksia, joissa protestoitiin sitä, ettei raideliikenteen turvallisuutta ole parannettu, vaikka ongelmat ovat olleet tiedossa.

Huono johtaminen, huono huolto ja vanhentuneet laitteet ovat olleet Kreikan reilun 2 500 kilometrin laajuisen rautatieverkoston vaivana jo vuosikymmenten ajan.

Rautatietyöntekijöiden ammattiliiton mukaan Ateenan ja Thessalonikin välisen rataosuuden turvallisuusongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosia.

Kreikan poliisi kertoi perjantaina suorittaneensa tutkinnan Larissan juna-asemalla. Poliisin mukaan se takavarikoi asemalta kaikki asiakirjat, jotka voivat auttaa tutkinnassa. Oikeuslähteiden mukaan tämä voi tarkoittaa sitä, että tarkoituksena on käynnistää tarvittaessa rikosoikeudellinen menettely Hellenic Train -rautatieyhtiön johtoa vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?