Bahmutin apulais­pormestari: Venäjä käyttää nyt poltetun maan taktiikkaa – Ukrainan joukot erittäin ahtaalla

Paikallis­viranomaisten mukaan kaupunkia ei ole kuitenkaan menetetty venäläisille.

Ukrainalaissotilaat lataavat 152-millistä Msta-B-kenttätykkiä lähellä Bahmutia ja etulinjaa 2. maaliskuuta 2023.

4.3. 14:52

Venäjä ei ole onnistunut saamaan hallintaansa Bahmutin kaupunkia Itä-Ukrainassa, vakuuttaa kaupungin apulaispormestari.

– Kaupungissa taistellaan, ja menossa on myös katutaisteluja. Ukrainan asevoimien ansiosta he eivät kuitenkaan ole saaneet kaupunkia valvontaansa, vakuutti Oleksandr Martshenko BBC:n radiohaastattelussa brittilehti Guardianin mukaan.

– Venäjä käyttää poltetun maan taktiikkaa: he haluavat tuhota kaupungin, enkä todellakaan ymmärrä, miksi he haluavat tehdä sen, apulaispormestari jatkoi.

Bahmutin hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla, vaikka kaupunki ei olekaan strategisesti merkittävä. Vanha suola­kaivos­kaupunki oli ennen sotaa tunnettu kuohu­viini­tuotannostaan. Pitkään jatkuneet taistelut kaupungin hallinnasta ovat kuitenkin tehneet siitä symbolisesti merkittävän.

Martshenkon mukaan Bahmutissa on edelleen arviolta 4 000 siviiliä, vaikka siellä ei apulaispormestarin mukaan ole enää yhtään ehjää rakennusta.

Ukrainalaissotilas katselee rikkoutuneesta ikkunasta Bahmutissa 27. maaliskuuta.

Ukrainan huoltoreitit loppumassa

Myös Britannian puolustusministeriö kertoi lauantaina tilanne­katsauksessaan, että Ukrainan joukkojen puolustus­asemiin Bahmutissa kohdistuu erittäin kova paine ja kiivaat taistelut riehuvat kaikkialla kaupungissa ja sen ympärillä,

Venäjän armeijan ja Wagner-palkka­sotilas­yhtiön joukot ovat edenneet kaupungin pohjoislaidalla, joka on keskeinen Ukrainan hallussa edelleen oleva alue. Se on kuitenkin Venäjän joukkojen hyökkäysten armoilla kolmelta suunnalta.

Ukraina on Britannian puolustus­ministeriön mukaan lähettänyt alueelle eliittijoukkoja, ja viimeksi kuluneiden 36 tunnin aikana kaksi Bahmutiin johtavaa keskeistä siltaa on tuhottu.

Ukrainalla on enää jäljellä hyvin rajoitetusti reittejä, joiden kautta kaupunkiin voidaan saada huoltoa.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin sanoi perjantaina, että venäläisten on vallattava enää yksi tieyhteys, minkä jälkeen kaupunki on täysin saarrettu.

Ukrainan johto on vakuuttanut, että Bahmutia puolustetaan niin kauan kuin mahdollista.

Venäjä: Shoigu kävi etulinjassa

Venäjän puolustus­ministeri Sergei Shoigu on käynyt tarkastamassa etulinjan joukkoja Itä-Ukrainassa, kertoi Venäjän puolustusministeriö lauantaina.

Ministeriö ei kertonut Shoigun vierailun tarkkaa kohdetta tai aikaa, vaan kertoi ainoastaan puolustusministerin käyneen Donetskin eteläosassa. Puolustus­ministeriön julkaisemassa videossa Shoigu matkustaa helikopterilla, puhuu sotilaille raunioituneiden rakennusten edessä ja jakaa kunniamerkkejä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?