Japani löysi hallustaan 7 000 uutta saarta

Japanissa laskettiin saarien määrä uudelleen.

Japani tajusi, että sille kuuluvien saarien määrä on yli puolet luultua enemmän. Kuvassa kiistellyt Sekukon saaret Itä-Kiinan merellä.

3.3. 13:59

Laskuvirheitä sattuu joskus jokaiselle. Tällä kertaa pieleen oli laskettu Japanissa, uutisoi CNN.

Laskuvirhe sattui vuonna 1987, kun maassa edellisen kerran laskettiin sille kuuluvien saarien määrä. Lukumääräksi saatiin 6 852.

Tämä lukema pysyi virallisena tilastona kuluvaan vuoteen asti, jolloin maassa päätettiin laskea saarten määrä uudelleen.

Uudelleenlaskennasta vastasi Japanin paikkatietoviranomainen Geospatial Information Authority of Japan (GSI), joka löysikin saaria tällä kertaa yhteensä 14 125.

Saaria olikin yli 7 000 kappaletta aiempaa luultua enemmän. Määrä yli kaksinkertaistui kertaheitolla.

Periaatteessa Japani ei kuitenkaan löytänyt uusia saaria. GSI painotti, ettei maan pinta-ala kasvanut viimeisimmän laskun myötä. Saarten määrä kasvoi kehittyneemmän ja tarkemman teknologian ansiosta.

Ei ole olemassa mitään kansainvälistä mittaa sille, mikä lasketaan saareksi. GSI sanoi kuitenkin käyttäneensä samoja kokokriteerejä kuin vuonna 1987, joten kyse ei ollut aiempaa pienempien saarien paikannuksesta.

Saariksi luettiin luonnonsaaret, joiden ympärysmitta oli vähintään 100 metriä.

Useat Japanin ympäristön saaret ovat olleet osana ulkopoliittisia riitoja.

Maa kokee esimerkiksi, että Venäjän hallinnoimat Kuriilien saaret kuuluvat sille. Neuvostoliitto otti saaret haltuunsa toisen maailmansodan päätteeksi vuonna 1945.

Japani hallitsee Itä-Kiinan merellä sijaitsevia asuttamattomia Senkakun saaria, mutta Kiina on haastanut saarien omistajuutta.

Saarista on väännetty myös Etelä-Korean kanssa. Maat ovat kinastelleet jo 70 vuoden ajan saarista, jotka Etelä-Koreassa tunnetaan nimellä Dokdo ja Japanissa nimellä Takeshima.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?