Tutkijat tekivät hämmästyttävän löydön Gizan suuren pyramidin alta

Löytö voi auttaa ymmärtämään, miten pyramidit aikanaan rakennettiin.

3.3. 14:42

Egyptin pääkaupungissa Kairossa sijaitsevan Gizan suuren pyramidin alta on löydetty aiemmin huomaamatta jäänyt käytävä.

Reutersin mukaan käytävä sijaitsee lähellä 4 500 vuotta vanhan suuren pyramidin sisäänkäyntiä. Löydöksestä tiedottivat Egyptin antiikkiviranomaiset.

Pyramidi tunnetaan myös Kheopsin pyramidina ja Khufun pyramidina.

Tunnelia muistuttava käytävä löydettiin vuodesta 2015 asti toimineen Scan Pyramids (pyramidien skannaus) -projektin yhteydessä. Projektissa on käytetty esimerkiksi infrapunateknologiaa ja 3D-mallinnuksia pyramidien sisälle tähystämiseen ilman, että niiden sisälle tarvitsisi mennä fyysisesti.

Tiedelehti Naturen artikkelissa arvioidaan, että käytävän löytäminen voi auttaa ymmärtämään sitä, miten pyramidit on aikanaan rakennettu.

Keskeneräiseksi jäänyt käytävä tehtiin Egyptin antiikkiviraston johtajan Mostafa Wazirin mukaan todennäköisesti jakamaan painoa joko Suuren pyramidin sisäänkäynnin ympärillä tai jonkin vielä löytämättä olevan tunnelin tai tilan ympärillä.

– Jatkamme skannauksia ja katsomme, mitä voimme löytää sen alta tai juuri käytävän päästä, hän sanoi lehdistötilaisuudessa.

Tunneli kuvattiin teleskooppikameralla.

Käytävän arvioidaan toimineen painonjakajana.

Pyramidin toisessa osassa sijaitsevan faaraon hautakammion päälle on rakennettu viisi huonetta, joiden uskotaan liittyneen massiivisen rakennelman painon jakamiseen.

Käytävä löydettiin kosmiseen säteilyyn perustuvan myoniradiografian avulla. Tunneliin syötettiin kuusimillimetrinen, Japanissa valmistettu teleskooppi.

Vuonna 2017 Scan Pyamids löysi Suuren pyramidin sisältä 30 metriä pitkän tyhjän tilan. Kyseessä oli ensimmäinen suuri pyramidin sisältä tehty löydös sitten 1800-luvun.

Gizan suuri pyramidi rakennettiin faarao Khufun hallintakauden aikana 2 560 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Alunperin 146 metrinen, nykyään 139 metriä korkea pyramidi oli korkein ihmisten rakentama rakennus vuoteen 1889 asti, kun Eiffelin torni kohosi Pariisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?