Tämä tiedetään Brjanskin raja­selkkauksesta: ”Tunkeutuminen näyttää hyödyttäneen ainoastaan yhtä ihmis­ryhmää”

Venäjä syytti Ukrainaa iskusta, Ukraina maalasi kuvaa Venäjän sisäisestä hajanaisuudesta. Torstain iskuun liittyy paljon kysymys­merkkejä, mutta tekijän uskotaan olevan Venäjän vapaaehtoisjoukot.

3.3. 13:20

Torstainen rajanylitys­selkkaus on yhdistetty Venäjän vapaaehtoi­sjoukkoina (RDK) tunnettuun ryhmään, joskin tapahtumien kulku on edelleen epäselvä.

Torstaina aamupäivällä Venäjän Brjanskin alueen kuvernööri Aleksandr Bogomaz sanoi Telegramissa, että ”sabotaasi- ja tiedustelu­ryhmä Ukrainasta” oli ylittänyt rajan ja tunkeutunut pieneen Ljubetshanen kaupunkiin.

Kuvernööri väitti ryhmän ampuneen ajoneuvoa päin ja surmanneen paikallisen siviilin. Lisäksi 10-vuotiaan lapsen väitettiin loukkaantuneen. Kuvernööri kertoi myös toisesta ”Ukrainan asevoimien” hyökkäyksestä Sushanyn kaupungissa.

Lue lisää: Venäjä syyttää Ukrainaa iskusta alueelleen, Ukraina kutsuu syytöksiä provokaatioksi

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt video, jossa kaksi aseistautunutta miestä muun muassa kehotti tavallisia venäläisiä taistelemaan. Miesten takana on rakennus, jonka nimi viittaisi siihen, että miehet ovat Ljubetshanessa. Video julkaistiin ensimmäisenä RDK:n Telegram-kanavalla, Meduza uutisoi.

New York Timesin mukaan ryhmä julkaisi myös toisen videon, jonka lehti pystyi paikallistamaan Shushanyyn.

IStories löysi myös miehen, joka väitti olleensa mukana ylittämässä rajaa.

–Tulin juuri takaisin sieltä. Meitä oli noin 45. Menimme sinne, saimme kuvattua, väijytimme kaksi jalkaväen ajoneuvoa. En nähnyt loukkaantuneita lapsia, mutta yksi rajavartija loukkaantui. Kukaan ei ottanut panttivankeja, mies väitti.

Riippumaton julkaisu Astra uutisoi perjantaina, että kaksi rajavartijaa olisi loukkaantunut.

Väitteitä ei ole kuitenkaan voitu vahvistaa.

Venäjän lippu liehui Brjanskin alueen hallintorakennuksessa. Alueen kuvernööri kertoi torstaina laittomasta rajaylityksestä.

Ljubetshanessa väitetysti kuvatulla videolla näkyy mies, jonka Meduza on tunnistanut 38-vuotiaaksi Denis Kapustiniksi. Miehen kerrotaan syntyneen Moskovassa, mutta muuttaneen perheensä kanssa Saksaan 2000-luvun alussa.

Miestä kuvaillaan uusnatsiksi, joka on vuosien ajan rakentanut yhteyksiä äärioikeisto­ryhmiin ympäri Eurooppaa. Hänen kerrotaan järjestäneen vapaaottelu­turnauksia ja perustaneen uusnatseille ja äärioikeistolle suunnatun vaatemerkin.

Vuonna 2019 Saksan viranomaiset saivat hankittua Kapustinille, joka tunnetaan myös nimellä Denis Nikitin, kiellon Euroopan unionin alueelle.

– Denis ”Nikitin” Kapustin on ollut avainhenkilö ääri­oikeistolaisessa huligaani­toiminnassa Euroopassa viime vuosien aikana, kuvaili ekstremismiä äärioikeiston keskuudessa tutkinut Robert Claus Kapustinin saamasta kiellosta uutisoineelle Süddeutsche Zeitungille.

Clausin mukaan Kapustin oli ajanut ääri­oikeistolaisen väkivallan ammattimaisuutta vaatebrändillään ja vapaaottelu­toiminnallaan.

Meduzan mukaan Kapustin muutti Ukrainaan vuonna 2017 ja loi yhteyksiä Azovin rykmenttiin (nykyisin prikaati).

Ukrainan kansallis­kaartiin kuuluva prikaati on viime vuosina pyrkinyt tekemään pesäeroa ääriajatteluun, mutta epäilyksiä on edelleen siitä, että sen riveissä taistelisi äärioikeiston tai uusnatsien ideologiaa kannattavia.

Prikaati nousi viime keväällä uutisotsikoihin, kun sen taistelijat olivat mukana puolustamassa Mariupolia ja Azovstalin tehdasta, joka oli ukrainalaisten viimeinen linnake Mariupolissa.

Syksyllä 2022 Kapustinin kerrotaan perustaneen RDK:n, joka koostuu pitkälti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastustavista ääri­oikeistolaisista venäläisistä.

RDK on väittänyt saaneensa toiminnalleen Ukrainan hallinnon hyväksynnän, mutta asiasta ei ole varmuutta. RDK:n tiedetään kuitenkin olevan Ukrainan puolella sodassa.

Ukrainalais­viranomaiset pyrkivät torstaina antamaan kuvan, että Brjanskin välikohtauksessa oli kyse Venäjän sisäisestä hajaannuksesta. Toisaalta ei ole olemassa todisteita siitä, että RDK:lla olisi laajaa kannatusta Venäjällä.

– Tämä tunkeutuminen näyttää hyödyttäneen ainoastaan yhtä ihmisryhmää ja se on Venäjän vapaaehtois­joukot, sanoi Bellingcatin tutkija Michael Colborne, joka on erikoistunut äärioikeistoon.

– Telegram on heidän ensisijainen tapansa kommunikoida ja he ovat yli kaksin­kertaistaneet seuraajansa 16 000:sta 33 000:een yhdessä päivässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?