Yhdysvaltain Hancockissa, Michiganin osavaltiossa toimiva Finlandia University lopettaa toimintansa.
Finlandia Universityn perustivat suomalaiset siirtolaiset 1896. Yliopisto toimi vuoteen 2000 asti nimellä Suomi College. Se on yksi harvoista yhdysvaltalaisista yliopistoista, joissa voi opiskella sivuaineena suomen kieltä.
Professori Hilary-Joy Virtanen opetti suomea Finlandia Universityn opiskelijoille 2021.
Finlandia Universityn hallitus tiedotti torstaina, että yliopisto ei ota enää opiskelijoita lukuvuodelle 2023–2024. Yliopistossa tällä hetkellä opiskelevat opiskelijat pyritään siirtämään muihin lähialueen yliopistoihin.
Hallituksen puheenjohtajan Michael Nakkulan allekirjoittamassa kirjeessä todetaan, että yliopiston velkataakka on kasvanut kestämättömäksi.
Nakkula mainitsee syiksi muun muassa väestölliset muutokset, joiden takia alueella on entistä vähemmän toisen asteen koulutuksesta valmistuvia opiskelijoita sekä näiden vähenevän kiinnostuksen ryhtyä yliopisto-opintoihin.
– Haluan vakuuttaa, että johtoryhmä, hallitus ja minä itse olemme tehneet kaikkemme välttääksemme tämän päivän, yliopiston rehtori Timothy Pinnow lausui.
Finlandia Universityn alaisuudessa toimii myös Finnish American Heritage Center (FAHC), joka vaalii amerikansuomalaisten perintöä. Siihen lukeutuvat Pohjois-Amerikan laajin amerikansuomalaisten historiaa käsittelevä arkisto ja historiallinen kokoelma.
Suomen kunniakonsuli ja FAHC:n entinen johtaja Jim Kurtti kertoo Ilta-Sanomille, että kokoelman säilyminen on nyt vaakalaudalla.
– Historiamme tuhoutuu, jos kokoelma ei säily. Siinä on tuhansia suomalaisten historiaan Pohjois-Amerikassa liittyviä uniikkeja esineitä, kuten Akseli Gallen-Kallelan ja Eero Nelimarkan taidetta.
– Kokoelmassa on myös kirjeitä ja materiaalia Eliel ja Eero Saaiselta, Jean Sibeliukselta, Ilmari Kiannolta, Urho Kekkoselta ja muilta.
Suomen kunniakonsuli Jim Kurtti esitteli Lauri ”Big Louie” Moilasen saapasta Finnish American Heritage Centerin arkistossa 2021.
Kurtti toivoo, että suomalaiset ja amerikansuomalaiset vetoaisivat kokoelman pelastamisen puolesta.
– Toivon, että suomalaiset ottavat oppia amerikkalaisesta aktivismista ja osoittavat huolensa. Kirjoittakaa rehtori Tim Pinnow’lle ja hallituksen puheenjohtaja Michael Nakkulalle.
Hancock sijaitsee Michiganin Yläniemimaalla, niin sanotulla Kuparisaarella, jonne muutti kymmeniä tuhansia suomalaisia 1900-luvun alussa.
Calumet oli Kuparisaaren suomalaisten keskus 1900-luvun alussa.
Alueella sijaitsevat Yhdysvaltain ainoat piirikunnat, joissa amerikansuomalaiset muodostavat suurimman etnisen ryhmän. He vaalivat aktiivisesti amerikansuomalaista perintöä. Esimerkiksi Hancockin keskustan kaduilla on myös suomenkieliset nimet.
Suomalaisia houkutteli alueelle kuparikaivosten nostama talousbuumi, joka on enää kaukainen muisto. Alueen asukasluku on ollut voimakkaassa laskussa yli sadan vuoden ajan.