Yhdysvallat lähetti ”tuomio­päivän lentokoneen” Islantiin

Ydinohjusten laukaisuun ja ohjaamiseen kykenevä kone osallistuu Yhdysvaltain Euroopan voimaryhmän toimintaan.

Boeing E-6B Mercury kuvattuna lentotukikohdassa Oklahomassa.

3.3. 9:33

Yhdysvallat on lähettänyt yhden kuudestatoista Boeing E-6B Mercury -lentokoneistaan Islantiin, uutisoi ruotsalainen Expressen.

Kyseinen konemalli tunnetaan lempinimellä ”tuomiopäivän lentokone”. Kyseessä on Boeing 707 -matkustajakoneeseen perustuva kone, joista jokainen olemassa oleva yksilö on Yhdysvaltojen käytössä.

Kyseessä on johtokeskus- ja kommunikaatiolentokone. Lempinimensä lentokone on saanut siitä, että sen kyydistä voidaan välittää Yhdysvaltojen hallinnon antama käsky laukaista ydinohjuksia niin maalta kuin mereltä.

Koneen tehtävänä on muun muassa välittää Yhdysvaltain hallinnon antamat käskyt maan ydinsukellusveneille, jotka on varustettu mannertenvälisillä ballistisilla ohjuksilla.

Lentokonetta voidaan käyttää myös hätätilanteessa Yhdysvaltojen presidentin kuljettamiseen.

Islantiin saapuneen lentokoneen on tarkoitus osallistua Yhdysvaltain Euroopan voimaryhmän toimintaan. Lisäksi koneen miehistö tapasi Yhdysvaltain Islannin suurlähettilään sekä muita diplomaattisia ja sotilaallisia johtajia.

Swiss Blick -lehden mukaan konetta käytetään todennäköisesti sotaharjoituksissa arktisella alueella.

Koneella voi olla useita mahdollisia kohteita. Yhdysvaltain Euroopan voimaryhmä on jakanut Twitter-tilillään viime päivinä kuvamateriaalia Suomen Lapista, jossa yhdysvaltalaisjoukkoja harjoittelee yhdessä suomalaisten jääkärien kanssa.

Lisäksi Yhdysvaltain merijalkaväki on osallistunut tykistöharjoituksiin Norjassa.

Juttua täsmennetty 3.3.2022 klo 10.05: E-6B Mercurysta ei voi laukaista ydinohjuksia, vaan kone toimii mantereelta tulevan laukaisukäskyn välittäjänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?