Oikeus­ministeriö: Capitol-hyökkäyksessä loukkaantuneiden poliisien tulee voida haastaa Trump oikeuteen

Oikeusministeriö tulkitsi, että presidentin syytesuoja ei kata yllyttämistä väkivaltaan, koska se ei liity presidentin viranhoitoon.

Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump puhui kannattajilleen Valkoisen talon lähistöllä 6. tammikuuta 2021 hieman ennen kuin nämä tunkeutuivat kongressitaloon.

3.3. 1:20

Poliisit ja muut Capitol-hyökkäyksessä loukkaantuneet voivat haastaa Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin oikeuteen, linjasi oikeusministeriö torstaina.

Kyse on mielipiteestä, ei päätöksestä, mutta ministeriö lausui asiasta tuomioistuimen pyynnöstä.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja sanomalehti The Washington Post.

Trump oli tapahtumien aikaan väistyvä mutta yhä istuva presidentti. Hänen kannattajansa tunkeutuivat 6. tammikuuta 2021 joukolla kongressitaloon, jossa kansanedustajat olivat vahvistamassa Joe Bidenin voittoa Trumpista edellisen syksyn vaaleissa.

Levottomuuksissa loukkaantuneet haluavat haastaa Trumpin oikeuteen, koska he syyttävät tätä kannattajiensa yllyttämisestä väkivaltaiseen hyökkäykseen.

Yhdysvaltain presidentti nauttii täyttä syytesuojaa virkakautensa teoista myös jätettyään virkansa, mutta nyt oikeusministeriö tulkitsi AFP:n mukaan, että syytesuoja ei koske tekoja, jotka eivät liity presidentin viranhoitoon.

– Yleisölle puhuminen tärkeistä asioista on perinteinen osa presidentin toimenkuvaa, ja – – presidentin virka kattaa laajan kentän tällaista puhetta, oikeusministeriön asianajajat kirjoittivat The Washington Postin mukaan.

– Mutta tämä perinteinen toimenkuva on julkista viestintää. Se ei kata yksityishenkilöiden yllyttämistä välittömään väkivaltaan.

Oikeusministeriö korosti, että se ei ota kantaa siihen, yllyttikö Trump kannattajiaan väkivaltaan, vaan ainoastaan siihen, voidaanko Trump haastaa asiasta oikeuteen, joka päättäisi asiasta.

Oikeusministeriö lausui asiasta vetoomustuomioistuimen pyynnöstä, koska se ei osannut muodostaa kantaansa. Aiemmin alempi oikeusistuin oli linjannut pääpiirteittäin samoin kuin oikeusministeriö.

Oikeusjuttu on vasta alustavassa vaiheessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?