Manchesterin konsertti-iskun tekijä olisi voitu ehkä pysäyttää – ”Tämä on meidän mielestämme järkyttävä johto­päätös”

Viivyttely johti siihen, että viranomaisilta meni ohitse tilaisuus ryhtyä toimiin, tutkinnan loppuraportissa arvioidaan.

Manchesterin vuoden 2017 konsertti-iskussa kuoli 22 ihmistä.

2.3. 18:57

Manchesterin vuoden 2017 konsertti-iskun tekijä olisi voitu ehkä pysäyttää, jos Britannian tiedustelupalvelu MI5 olisi ryhtynyt toimiin tärkeisiin tiedustelutietoihin liittyen. Asia selviää torstaina julkaistusta virallisen tutkinnan loppuraportista. Iskussa sai surmansa 22 ihmistä.

Raportin mukaan MI5 ei ryhtynyt Manchesterin konsertti-iskun alla toimiin kahteen tiedustelutietoon liittyen. Tutkinnan puheenjohtaja John Saunders sanoo raportissa, että viivyttely toisen tiedustelutiedon kohdalla johti siihen, että viranomaisilta meni ohitse tilaisuus ryhtyä mahdollisesti tärkeään tutkintatoimeen.

– Kaiken sen perusteella, mitä tiedustelupalvelu tiesi tai mitä sen olisi pitänyt tietää, olen vakuuttunut siitä, että tällainen tutkinta olisi ollut oikeasuhtainen ja perusteltu askel, Saunders sanoi.

Eläköitynyt tuomari Saunders esitteli torstaina kolmannen ja viimeisen raporttinsa tapaukseen liittyen. Saundersin mainitsemaan toiseen tiedustelutietoon liittyen ei ollut välittömästi kirjoitettu raporttia, mutta näin olisi hänen mukaansa pitänyt tehdä.

Salman Abedi teki vuoden 2017 toukokuussa pommi-iskun yhdysvaltalaisen poptähden Ariana Granden konsertin yhteydessä. Monet kuolonuhreista olivat Granden nuoria faneja. Lisäksi suuri määrä paikalla olleita sai vammoja.

Nuorin uhreista oli kahdeksanvuotias. Uhrien joukossa oli myös vanhempia, jotka olivat saapuneet hakemaan lapsiaan konsertista.

Kaikkiaan 11:tä perhettä edustanut asianajaja Richard Scorer sanoi Saundersin paljastaneen tuskallisia menetettyjä mahdollisuuksia.

– Näiden epäonnistumisten seurauksena menetettiin vähintäänkin todellinen mahdollisuus estää tämä isku. Tämä on meidän mielestämme järkyttävä johtopäätös, Scorer sanoi.

– Tässä raportissa paljastettuja epäonnistumisia ei voida hyväksyä, hän lisäsi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?