Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit tapasivat yllättäen – nämä olivat Blinkenin kolme viestiä Lavroville

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit ovat tavanneet ensimmäistä kertaa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Blinken sanoi Lavroville, että Yhdysvallat jatkaa Ukrainan tukemista ”niin pitkään kuin se on tarpeen”.

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit ovat tavanneet ensimmäistä kertaa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

2.3. 17:28

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ovat tavanneet lyhyesti ensimmäistä kertaa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Kaksikko tapasi Delhissä G20-maiden kokouksen yhteydessä.

Blinkenin ja Lavrovin keskustelu kesti alle kymmenen minuuttia, Yhdysvaltain hallinnon edustaja kertoo BBC:lle.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapumassa hotellille Intian Delhissä.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Blinken oli pyytänyt tapaamista Lavrovin kanssa, mutta ulkoministeriö ei kommentoinut keskustelua tarkemmin. Kaksikko on tavannut edellisen kerran Genevessä viime vuoden tammikuussa.

Yllättävän tapaamisen tulkitaan osoittavan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon pyrkimystä säilyttää keskusteluyhteys Moskovaan huolimatta siitä, että maat ovat eri puolilla Ukrainan sodassa.

Tämä oli Blinkenin viesti Lavroville

Yhdysvaltain hallinnosta kerrotaan New York Timesin mukaan, että Blinken nosti tapaamisessa esille kolme keskeistä asiaa:

Yhdysvallat tulee jatkamaan Ukrainan tukemista sodassa ”niin pitkään kuin se on tarpeen”, Venäjän tulisi liittyä uudelleen ydinaseita rajoittavaan Uusi Start -sopimukseen ja Venäjän tulisi vapauttaa vangittuna oleva Yhdysvaltain kansalainen Paul Whelan.

Vladimir Putin ilmoitti kansankunnan tilaa käsittelevässä puheessaan helmikuussa, että Venäjä keskeyttää ydinaseita rajoittavan Uusi Start -sopimuksen noudattamisen. Putin sanoi kuitenkin, ettei Venäjä vetäydy täysin sopimuksesta. Sopimuksen mukaan molempien maiden piti sallia sopimuksen toisen osapuolen lähettämät tarkastajat, jotka valvoisivat sopimuksen noudattamista. Tarkastukset jäädytettiin kuitenkin maaliskuussa 2020 koronaviruspandemian takia.

Yhdysvaltalaissotilas Paul Whelan sai taannoin Venäjällä 16 vuoden vankeustuomion vakoilusta. Whelan pidätettiin Moskovassa vuonna 2018, kun hänen syytettiin vastaanottaneen Venäjän valtiosalaisuuksia sisältäneen muistitikun. Whelan on väittänyt ottaneensa muistitikun, koska luuli sen sisältävän lomakuvia. Hänet tuomittiin kesällä 2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?