Venäläis­sotilaat vetoavat videoilla suoraan Putiniin – kertovat karmeista tappioista

Mobilisoidut venäläisjoukot kertovat karmeista tappioista ja ampumalla ”motivoivista” upseereista somevideoissa, joilla he turhaan vetoavat Putinin apuun.

Kuvakaappaus irkutskilaisten sotilaiden videolta (keskellä) ja näkymää taistelujen keskellä olevasta Avdiivkan kaupungista.

3.3. 11:36

– Vladimir Vladimirovitsh, käännymme puoleenne... Pataljoonamme on tässä vaiheessa tuhoutunut lähes kokonaan... Olemme epätoivoisessa tilanteessa eivätkä komentajat välitä hengistämme. Komentajat ovat täydentäneet joukko-osastomme tappioita värvätyillä jo kuusi kertaa, mikä todistaa esimiesten ja koko yksikön epäpätevyyden. Auta meitä! Meillä ei ole ketään muuta, kenen puoleen kääntyä.

Viime viikonloppuna sosiaalisessa mediassa levisi jälleen uusi video, jossa venäläiset liikekannallepanossa mobilisoidut sotilaat, sotilasslangissa ”mobikit”, valittavat kurjia olojaan Itä-Ukrainan rintamalla ja vetoavat korkeampiin tahoihin saadakseen apua.

Telegramissa viikonloppuna julkaistulla videolla näkyy pieni joukko maastoasuihin pukeutuneina henkilöitä huput päässään kasvojen suojana. Yksi heistä lukee taskulampun valossa paperilta viestiä, joka on osoitettu presidentti Vladimir Putinille.

Miehet sanovat olevansa kotoisin Irkutskin alueelta Etelä-Siperiasta ja saapuneensa Donetskiin Itä-Ukrainaan 31. joulukuuta.

Kuvakaappaus irkutskilaisten sotilaiden videosta.

Näitä niin kutsuttuja ”mobikkivideoita” alkoi tulla julki Putinin viime syksynä määräämän osittaisen liikekannallepanon jälkeen jopa viikoittain.

Irkutskilaisten tavoin videoilla valitetaan suuria tappioita, varusteiden puutetta sekä surkeita upseereita.

– Videoita on tullut pitkin sotaa. Melko aidoilta ne tuntuvat, vaikka tarkkaa varmuutta alkuperästä ei ole. Tällaisten väärentäminen ei sinänsä ole hirveän vaikeaa. Osa niistä saattaa liittyä informaatio-operaatioihin, mutta suurin osa vaikuttaa varsin uskottavilta ja niissä esitetyt väitteet sopivat laajempaa kuvaan ja muuhun tietoon rintamalta, kommentoi sotaa seuraava asiantuntija, Ukrainan sodan karttapalvelun ylläpitäjiin kuuluva John Helin.

Hän sanoo videota tulevan sodan molemmilta osapuolilta.

– Esimerkiksi kesällä Hersonin rintamalta tuli ukrainalaisilta samantyyppisiä videoita, joissa vedottiin Zelenskyihin.

Rakennus tulessa Avdiivkan kaupungissa kuvattuna helmikuun alussa.

Tuoreella videolla sotilaat kertovat, että heidät mobilisoitiin Irkutskin alueelta ja liitettiin Venäjän armeijan 1 439. rykmenttiin. Itä-Ukrainaan saavuttuaan heidät kuitenkin liitettiin separatistien niin kutsutun Donetskin kansanarmeijan (DPR) 1. slaavilaisprikaatiin.

– Meistä tehtiin hyökkäysosasto ja lähetettiin hyökkäämään päin linnoitteita Adviivkassa ilman tykistötukea.

– Viestimiehet, pioneerit ja tiedustelijat lähetettiin teurastettaviksi. Komentaja sanoi suoraan, että olemme vain kertakäyttöisiä, korvattavissa olevia, ja haavoittuminen on ainoa mahdollisuus päästä kotiin, hätääntyneet sotilaat kertovat videolla.

Vastaavia tarinoita ovat venäläissotilaat kertoneet aiemmissa videoissa.

– Niillä mobikit sanovat, että heille on luvattu helppoa ja mukavaa takalinjapalvelusta ja paikka onkin sitten löytynyt rintamalta. Tältäkin osin tämä video sopii laajempaan teemaan, jota on nähty loppusyksyn ja talven aikana.

– Näyttää siltä, että venäläisistä mobikeista ei loppujen lopuksi luotu uusia osastoja tai taistelukykyisiä prikaateja vaan niitä on käytetty täydennyksinä olemassa oleviin separatistien ja venäläisten yksikköihin.

– Sinne näytetään nyt syötettävän verestä venäläistä – näin sanoakseni.

Irkutskilaiset ovat myös lähettäneet omaisilleen tekstiviestejä, joissa kertovat separatistiupseereiden ampuneen kohden venäläismobikkeja ”motivoidakseen” näitä hyökkäämään päin Ukrainan linjoja.

– Eilen DNRoviitit ampuvat BMP:stä (miehistönkuljetusvaunusta) kohden taloa, jonne oli suojautuneina miehiä, jotka eivät halunneet hyökätä, luki yhdessä viestissä.

– Tämä on hullujenhuone! Ei sotaa voi näin käydä. Eilen koko erillisosasto tuhottiin kranaatinheittimillä. He eivät edes saavuttaneet ukrainalaisten asemia.

Raketin ammus Adviivkan lähellä helmikuun alussa.

Irkutskilaiset vetoavatkin Putin apuun ”komentajien laittomia ja rikollisia käskyjä” vastaan.

– Mielenkiintoista on, että näillä videoilla vedotaan aina nimenomaan Putiniin. Tässä korostuu venäläinen ajattelu siitä, että tsaari huipulla on se ”hyvä”, mutta hän ei vain tiedä väliportaan korruptiosta ja sopimusten rikkomisesta.

Vaikka videoita on julkaistu somessa jo kuukausia, ei Venäjän poliittinen tai sodanjohto ole ainakaan virallisesti reagoinut niihin.

Toisaalta videoita ei ole pyritty siivomaan poiskaan ja sen sijaan etenkin Ukrainan sotaa kannattavat sotabloggarit levittävät niitä. Bloggarit ovat kritisoineet välillä kovin sanankääntein Venäjän sodanjohtoa vaatien enemmän ja raaempaa voimaa rintamalle.

– Venäjän valtiojohto ei ilmeisesti pidä videoita tarpeeksi suurena ongelmana. Niihin puuttuminen voisi tuottaa isomman reaktion kuin niiden olemassaolo itsestään. Hallinnolle olisi helppo sisäisessä viestinnässä leimata ne Ukrainan propagandaksi vaikka aitoja olisivatkin. Laajaa venäläisyleisöä sota ei näytä suuresti kiinnostavan ja videot toimivat eräänlaisena varaventtiilinä monille, turhautuneina sotaa seuraaville venäjämielisille.

– Bloggaajat näkevät sodan oikeutettuna ja viesti videoiden taustalla on, että ”kyllä me halutaan taistella, mieluusti jatkettaisiin sotaa ja sotimista, mutta emme välttämättä halua tehdä sitä tällä tavalla”.

Näkymä taisteluiden keskellä olevasta Avdijivkan kaupungista.

Toisaalta ei ole virallisesti tiedossa, onko valitusvideoiden tekijöitä rangaistu.

– Kun rintamalla ollaan, eikä asialle tehdä mitään, niin eipä se tilannetta mihinkään paranna, toteaa Helin.

– Se voi olla, että valittajat kierrätetään loppuun rintamalla.

Helin uskoo, että valitusvideoita nähdään lisää. Kevään myötä saapuu kelirikko ja sotiminen vaikeutuu.

– Nyt alkava kausi on melko ikävää aikaa. Siellä on mutaa ja märkää. Venäläiset sotilaat viettävät pitkiä aikoja juoksuhaudoissa, kokevat kylmää ja nälkää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?