Uusi päivä­määrä annettu Unkarin parlamentin äänestykselle Suomen Nato-jäsenyydestä

Jos äänestys ei onnistu nyt annettuna päivämääränä, se voi siirtyä huhtikuulle, arvioi Unkarin oppositiopoliitikko.

2.3. 15:18

Budapest

Unkarin parlamentin sivuille julkaistun uusimman istuntoaikataulun mukaan näyttäisi siltä, että se mahdollisesti äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä 20. maaliskuuta. Ilmoitettu äänestysajankohta on ehtinyt muuttua kuukausien ajan useaan otteeseen ja vielä alkuviikosta elettiin tiedossa, että äänestys tapahtuisi ensi viikon aikana.

Unkari on Turkin ohella ainoa maa, joka ei ole vielä ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-liittymisasiakirjoja. Eilen keskiviikkona Unkarin parlamentin yleiskeskustelussa kansanedustajat palasivat vihdoin käsittelemään Nato-jäsenyyksiä.

Siellä hallituskoalition edustamat kansanedustajat vaativat parlamentista koostetun delegaatioryhmän lähettämistä Suomeen ja Ruotsiin, sillä maissa on ”herjattu” ja ”loukattu” Unkaria.

Edustajat olivat kuitenkin pitkälti yhtä mieltä siitä, että Suomi ja Ruotsi tulisi hyväksyä Natoon – lukuun ottamatta äärioikeistolaista oppositiopuoluetta.

Lue lisää: Suomen Nato-jäsenyys töytäistiin tuonnemmaksi Unkarin parlamentissa – oppositio­poliitikko näkee viivyttelyyn kolme syytä

– Fidesz voi tehdä vielä mitä vain. Jos äänestys ei tapahdu silloin tai seuraavana päivänä, niin asia siirtynee huhtikuulle, sanoo opposition kansanedustaja Àgnes Vadai.

Opposition kansanedustaja Àgnes Vadai Demokraattinen koalitio -puolueesta kommentoi IS:lle, että tämäkään päivämäärä ei välttämättä ole sitova, vaikka se onkin aikatauluun merkitty.

– Fidesz voi tehdä vielä mitä vain. Jos äänestys ei tapahdu silloin tai seuraavana päivänä, niin asia siirtynee huhtikuulle.

Vadain mukaan parlamentin äänestyspäivät on perinteisesti tiistaisin. Hän arvioi, että ratifiointi voisi tapahtua myös siis 21. päivä. Vadai uskoo, että myös Suomeen ja Ruotsiin lähetettävät delegaatioryhmien vierailut voisivat aiheuttaa yllätyksiä maiden Nato-polulle.

– Tämä [päätöksenteko]prosessi ei ole läpinäkyvä delegaatioiden vierailuidenkaan suhteen. Näyttää siltä, että delegaatioon kuuluu vain hallituspuolueiden edustajia, hän kertoo.

– Olen kysynyt tästä kysymyksiä, mutta niihin ei ole vastattu. En ole koko urani aikana kuullut moisesta.

Julkisuuteen on nimetty vain kaksi poliitikkoa, jotka kuuluisivat Pohjoismaihin lähetettävään delegaatioon: ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Zsolt Nemeth ja entinen puolustusministeri Csaba Hende. Molemmat ovat pääministeri Victor Orbanin johtamasta Fidesz-puolueesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?