Miksi kymmeniä kuoli? ”Tuska on muuttunut vihaksi” – Kreikan juna­turman seuraukset näkyvät nyt kaduilla

Mielenosoittajien mukaan kymmeniä kuoli laiminlyöntien ja vanhentuneen tekniikan vuoksi. Mellakkapoliisi käytti kyynelkaasua hajottaakseen rajut protestit.

2.3. 12:43

Kreikan historian tuhoisin junaturma on johtanut rajuihin protesteihin maan pääkaupungissa Ateenassa. Kreikan rautatieyhtiön pääkonttorin eteen kokoontuneet mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa. BBC:n mukaan protesteja on nähty myös Thessalonikissa sekä Larissan kaupungissa, jonka lähistöllä junaturma tapahtui tiistaiyönä.

Mielenosoitukset alkoivat Kreikassa junaturman jälkeen.

Junaturmassa on kuollut ainakin 43 ihmistä. Turmajunan 350 matkustajasta suuri osa oli opiskelijoita, jotka olivat palaamassa Thessalonikiin viikonlopun jälkeen.

Ihmiset kokoontuivat keskiviikkona Hellenic Train -junayhtiön pääkonttorin edustalle hiljaiseen muistotilaisuuteen. Myöhemmin illalla samalla alueella kokoontuminen muuttui väkivaltaiseksi. Mielenosoittajat heittelivät kiviä ja sytyttelivät tulipaloja kaduilla. Poliisi vastasi kyynelkaasulla.

Lue lisää: Kreikan juna­turmassa on kuollut yli 40 ihmistä

Protestoijat heittelivät kiviä ja sytyttivät tulipaloja kaduilla. Poliisi vastasi kyynelkaasulla.

Mielenosoittajien mukaan onnettomuuden taustalla ovat laiminlyönnit ja epäkohdat, jotka ovat olleet tiedossa jo vuosia: tekniikka on vanhentunutta ja turvajärjestelmät eivät toimi kunnolla. Protestoijat sanovat, että onnettomuus oli vain ajan kysymys.

Mielenosoituksiin osallistuneet rautatieliiton jäsenet kertovat tuntevansa suoranaista vihaa siitä, että epäkohtiin ei ole puututtu ja kymmeniä on kuollut sen vuoksi. Tämän takia ammattiliitto ilmoitti ryhtyvänsä lakkoon.

”Tuska on muuttunut vihaksi kymmenien kuolleiden ja haavoittuneiden kollegoiden ja muiden kansalaisten vuoksi”, ammattiliitto sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan tiedotteessaan, jossa se julisti lakon.

”Hallitusten vuosia jatkunut epäkunnioitus Kreikan rautateitä kohtaan johti traagiseen lopputulokseen.”

Kreikan liikenneministeri Kostas Karamanlis erosi onnettomuuden vuoksi. Hän sanoo ottavansa vastuun viranomaisten ”pitkään jatkuneista epäonnistumisista” rautateiden ylläpitämisessä. Hänen mukaansa Kreikan rataverkosto ei ole enää tätä päivää.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis kertoi eilen, että junaturman syynä oli pääosin ”traaginen inhimillinen virhe”.

Poliisi on pidättänyt Larissan rautatieaseman asemapäällikön, jonka epäillään aiheuttaneet onnettomuuden laiminlyönnin vuoksi. Hän on kiistänyt syyllisyytensä ja sanoo turman johtuneen teknisestä viasta.

Monen mielenosoittajan mielestä asemapäällikköä ei pidä syyttää turmasta, sillä onnettomuuden perimmäinen syy on muualla: aikansa eläneessä rautatieverkostossa ja vanhentuneessa tekniikassa.

Hallitus lupaa riippumattoman tutkinnan junaturmasta. Kreikkaan on myös julistettu kolmen vuorokauden suruaika onnettomuuden vuoksi.

Tuhoisa junaturma tapahtui myöhään tiistai-iltana.

Matkustaja- ja tavarajuna törmäsivät myöhään tiistai-iltana pääkaupunki Ateenan ja Thessalonikin kaupungin välisellä rataosuudella. Törmäys oli niin voimakas, että useita junanvaunuja suistui kiskoilta.

Viranomaisten mukaan toisiinsa törmänneet junat olivat kulkeneet samalla raiteella useiden kilometrien matkan ennen turmaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?