Tuomarin päätös Texasissa voi heikentää abortti­pillerien saatavuutta koko Yhdysvalloissa

Aborttipillereistä tuli entistä tärkeämpiä, kun korkein oikeus kumosi aborttioikeuden liittovaltion tasolla.

Potilas valmistautui ottamaan mifepristonipillerin New Mexicon osavaltiossa tammikuussa. Mifepristonia käytetään osana kahden aineen kuuria lääkkeellisissä raskaudenkeskeytyksissä.

2.3. 2:20

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on ilmaissut huolensa Texasin osavaltiossa käynnissä olevasta oikeusjutusta, jonka seurauksena aborteissa laajalti käytetty lääke voidaan kieltää kaikkialla Yhdysvalloissa. Valkoisen talon mukaan seuraukset olisivat maalle tuhoisia.

Texasin oikeusjutussa on kyse mifepristonista, jota käytetään osana kahden aineen kuuria lääkkeellisissä raskaudenkeskeytyksissä. Yli puolet Yhdysvaltain aborteista tehdään mifepristonin avulla.

Texasin oikeusjutussa aborttia vastustavat ryhmät vaativat tuomaria määräämään, että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA peruuttaisi myyntilupansa mifepristonille. Kanteen nostajat luonnehtivat sitä "vaaralliseksi" lääkkeeksi, jolle ei olisi koskaan pitänyt myöntää lupaa.

– Tämä päätös olisi ennenkuulumaton ja luonnollisesti tuhoisa naisille, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre.

Mifepristoni on ollut markkinoilla Yhdysvalloissa yli 20 vuotta. Aborttipillerien saatavuus yhdysvaltalaisille nousi entistä tärkeämmäksi sen jälkeen, kun maan korkein oikeus viime vuonna kumosi aiemman päätöksensä, joka turvasi aborttioikeuden liittovaltion tasolla.

Seurauksena osavaltiot saavat itse päättää aborttilainsäädännöstään, ja yli kymmenen osavaltiota onkin joko rajoittanut ankarasti abortteja tai kieltänyt ne käytännössä kokonaan. Aborttipillerien myynti on myös kielletty näissä osavaltioissa, mutta lääkettä haluavat ovat voineet ostaa sitä naapuriosavaltioista.

Aborttipillerejä on myyty myös postitse. FDA antoi vuoden 2021 lopulla päätöksen, joka mahdollisti aborttipillerien saamisen postitse pysyvästi, ei pelkästään poikkeustoimena koronapandemian aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?