Robert F. Kennedyn murhasta tuomitulta evättiin pääsy ehdon­alaiseen vapauteen jo 16:nnen kerran

Sirhan Sirhan oli päästä vankilasta jo aiemmin, mutta Kalifornian kuvernööri päätti toisin.

Sirhan Sirhan poliisin ottamissa kuvissa vuonna 1968.

2.3. 1:53 | Päivitetty 2.3. 2:06

Lautakunta eväsi keskiviikkona jo 16. kertaa pääsyn ehdonalaiseen vapauteen Sirhan Sirhanilta, joka on tuomittu elinkautiseen Robert F. Kennedyn salamurhasta vuonna 1968. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

Robert F. Kennedy oli tuolloin senaattori ja demokraattipuolueen ehdokas Yhdysvaltain presidentiksi. Hän oli myös vuonna 1963 salamurhatun presidentti John F. Kennedyn veli ja entinen oikeusministeri.

Sirhan, 78, on palestiinalainen kristitty, joka vastusti Robert F. Kennedyn tukea Israelille. Oikeus totesi hänen ampuneen tämän Ambassador-hotellin keittiötiloissa Los Angelesissa 5. kesäkuuta 1968. Kennedy oli vain minuutteja aiemmin pitänyt voitonpuheen tultuaan valituksi demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi.

Sirhan on väittänyt, että hän ei muista tekoaan.

Sirhanin syyllisyyttä on myös kyseenalaistettu, koska Kennedyä ammuttiin lähietäisyydeltä takaapäin mutta silminnäkijöiden mukaan Sirhan seisoi tämän edessä. Lisäksi todistusaineiston mukaan Kennedyä ammuttiin jopa 13 kertaa, mutta Sirhanin aseeseen mahtui vain kahdeksan luotia.

Sirhan tuomittiin alun perin kuolemaan, mutta tuomio muutettiin elinkautiseksi vankeudeksi Kalifornian luovuttua kuolemantuomiosta.

Sirhania pidetään vankilassa San Diegon lähellä.

Kalifornian osavaltion ehdonalaislautakunta päätti keskiviikkona, että Sirhan ei voi päästä vankilasta vielä ainakaan kolmeen vuoteen. Elokuussa 2021 toinen lautakunta suositteli Sirhanin vapauttamista, mutta Kalifornian demokraattikuvernööri Gavin Newsom päätti toisin tammikuussa 2022.

Sirhan on haastanut Newsomin oikeuteen väittäen asianajajineen päätöstä laittomaksi.

– Tuntuu, että lautakunta taipui kuvernöörin poliittiseen oikkuiluun, Sirhanin asianajaja Angela Berry sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Myös Robert F. Kennedyn leski Ethel Kennedy, 94, ja kuusi heidän lastaan vastustavat Reutersin mukaan Sirhanin päästämistä ehdonalaiseen vapauteen. Kaksi heidän lastaan on Los Angeles Timesin mukaan puoltanut tätä.

Robert ja Ethel Kennedy saivat 18 avioliittovuotensa aikana 11 lasta, joista yhdeksän on yhä elossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?