Yhdysvaltojen tiedustelu­palvelut: Havannan syndrooman aiheuttaja jäämässä mysteeriksi

Toistaiseksi on pystytty sulkemaan pois mahdollisuus, että ulkomaalainen vihollinen olisi voinut aiheuttaa hallinnon työntekijöiden epämääräiset oireet.

Havannan syndrooma sai nimensä siitä, että erikoista oireilua havaittiin Yhdysvaltojen Kuuban-suurlähetystön työntekijöillä.

1.3. 23:04

Mystistä ”Havannan syndroomaa” eivät ole aiheuttaneet vieraan vallan toimet, tuoreessa tiedusteluraportissa todetaan Washington Postin mukaan.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA ja useat muut tiedustelupalvelut ja toimijat ovat yrittäneet jo vuosien ajan selvittää muun muassa diplomaateilla, ja tiedustelupalveluiden työntekijöillä havaittujen epämääräisten oireiden aiheuttajaa. Oireita on kutsuttu Havannan syndroomaksi, sillä ensimmäisenä niitä havaittiin Yhdysvaltojen Kuuban-suurlähetystön työntekijöillä vuonna 2016.

Oireista kärsineet ovat oudoista ja kivuliaista akustisista tuntemuksista. Noin 1 000 työntekijää on kertonut oireista, joihin on kuulunut muun muassa korvien soimista, paineen tunnetta päässä, pahoinvointia, päänsärkyjä ja epämukavuutta.

Arvioon osallistui seitsemän tiedustelupalvelua, joista viisi piti ”erittäin epätodennäköisenä” sitä, että oireet olisi aiheuttanut ulkomaalainen vihollinen. Yksi tiedustelupalvelu piti ulkomaalaista toimijaa oireiden takana ”epätodennäköisenä” ja yksi jätti ottamatta kantaa.

Toistaiseksi näyttää siltä, että oireiden aiheuttaja on jäämässä mysteeriksi.

CIA:n johtaja William Burns korosti, ettei raportti kyseenalaista CIA:n työntekijöiden ja muiden oireista kertoneiden väitteitä.

– Haluan tehdä ehdottoman selväksi: nämä löydökset eivät aseta kyseenalaisiksi Yhdysvaltain hallinnon henkilöstön ja heidän perheenjäsentensä, mukaan lukien CIA:n omien työntekijöiden, kokemuksia ja todellisia terveysongelmia, joista he ovat raportoineet palvellessaan maatamme, Burns sanoi.

Myös Valkoisesta talosta vakuutettiin Reutersin mukaan, että tiedusteluraportti ei muuta presidentti Joe Bidenin tukea syndroomasta kärsiville työntekijöille.

Oireiden aiheuttajaksi on veikattu milloin heinäsirkkoja, milloin hyönteismyrkkyä. CNN uutisoi vuonna 2018, että tutkijat olivat etsineet akustisia laitteita sieltä, mistä lähetystön työntekijät kertoivat kuulleensa ääntä. Laitteita ei kuitenkaan löytynyt.

Vuonna 2020 Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatemia julkaisi raportin, jonka mukaan mukaan oireet olivat yhteneväiset sen kanssa, että työntekijät olisivat joutuneet suunnatun mikroaaltoenergian kohteeksi.

Raportissa ei todettu, että suunnattua mikro­aalto­energiaa olisi käytetty tahallisesti ja pahantahtoisesti, joskin sellaista toimintaa pidettiin mahdollisena.

Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisön mukaan todisteita tällaisesta mikro­aalto­energian käytöstä ei kuitenkaan ole.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?