Ruotsin hallitus haluaa huonosti integroituneiden maahan­muuttajien muuttavan lähtö­maihinsa

Jo aiemmin pois lähteville oleskeluluvan saaneille on maksettu avustusta, mutta nyt sitä maksetaan enemmän.

Ruotsin teki rajatarkastuksia Kööpenhaminasta saapuneissa junissa Malmössä vuonna 2015.

1.3. 20:02

Ruotsin hallitus haluaa maahan huonosti integroituneiden maahanmuuttajien muuttavan takaisin lähtömaihinsa.

Hallitus on kasvattanut Maahan­muutto­viraston budjettia vapaaehtoisesti maasta lähtevien tukemiseen.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan hallitus haluaa niiden maahan­muuttajien lähtevän, jotka eivät puhu tarpeeksi hyvin ruotsia, ovat ilman riittävää toimeentuloa tai elävät muuten ”yhteiskunnan ulkopuolella”.

Maltillisen kokoomuksen maahan­muutto­ministeri Maria Malmer Stenergard kertoi lehdelle, että tuki on suunnattu ”suurille ihmisryhmille, jotka ovat saapuneet viime vuosikymmeninä, mutta eivät ole integroituneet”.

Ruotsin Maahan­muutto­viraston mukaan vapaa­ehtoisesti lähtevillä tarkoitetaan oleskeluluvan tai suojeluaseman saaneita ihmisiä, jotka muuttavat vapaaehtoisesti takaisin lähtömaahansa. He voivat saada enimmillään 40 000 kruunun (noin 3 500 euron) tuen perhettä kohden, jos heidän oleskelu­lupansa kumotaan.

Nyt hallitus kertoo tukevansa vapaa­ehtoisesti lähtijöitä myös paluumaassa. Niihin maihin palaaville, joissa elämän aloittaminen on hankalaa, maksetaan lisätukea enimmillään 75 000 kruunua (noin 6 700 euroa) perhettä kohden.

Tällaisia maita on listattu viisitoista: esimerkiksi Afganistan, Irak, Pakistan, Sudan ja Palestiina. Esimerkiksi Afganistanissa turvallisuus­tilanne on erittäin heikko Talebanin noustua valtaan.

Tuki ei koske Ruotsin kansalaisuuden saaneita.

Hallitusta tukevalle Ruotsidemokraateille maahan­muutto­politiikan kiristäminen on keskeinen päämäärä. Ruotsidemokraattien maahan­muutto­asioista vastaava edustaja Ludvig Aspling kertoo DN:lle, että paluumaassa tuella voidaan tukea esimerkiksi koulutusta.

Vapaaehtoisen lähdön tuki on ollut Ruotsissa käytössä aiemminkin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana sen on saanut 46 ihmistä.

Ruotsin hallitus on ottanut mallia Tanskasta, jossa vapaaehtoisesti lähtevien tuet ovat olleet suuremmat. Tanskasta on viimeisen kymmenen vuoden aikana lähtenyt Dagens Nyheterin mukaan noin 300–500 ihmistä, jotka ovat saaneet tuen.

Myös Suomi maksaa vapaaehtoisen paluun tukea. Maahan­muutto­viraston mukaan käteistuki on maasta riippuen 200–1 500 euroa ja hyödyketuki 3 000–5 000 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?