Freddy-myrsky riehuu Afrikassa – tuo mukanaan rankka­sateita

Torstain jälkeen Freddyn jäänteiden ennustetaan ajelehtivan itään. Se voi jälleen vahvistua ennen paluutaan Madagaskarille viikonloppuna.

Freddy-myrsky saapui Madagaskarille 21. helmikuuta.

1.3. 14:25

Freddy-myrsky jatkaa tuhoisaa matkaansa Kaakkois-Afrikassa, ja aiheuttaa edelleen rankkasateita Mosambikissa ja Zimbabwessa, brittilehti Guardian kertoo.

Helmikuun alussa monsuunituulista muodostunut myräkkä on kuitenkin heikkenemään päin, eikä sitä luokitella enää trooppiseksi hirmumyrskyksi, jonka jatkuvan tuulennopeuden on oltava vähintään 33 metriä sekunnissa.

Freddy rantautui Mosambikiin 24. helmikuuta siirryttyään kolme viikkoa länteen Intian valtameren halki. Sen tuulennopeudet olivat tuolloin noin 22 metriä sekunnissa. Myrsky oli aiheuttanut aiemmin tuhoja myös Mauritiuksella, Réunionilla ja Madagaskarilla.

Manner-Afrikassa ongelmana eivät ole niinkään tuulet vaan Freddyn tuomat rankkasateet, jotka ovat aiheuttaneet jo nyt tuhoisia tulvia. Mosambikin eteläosissa rankkasateet ovat jatkuneet perjantaista lähtien. Myös Zimbabwe sai osansa sateista viikonlopun aikana.

Suuressa osassa Mosambikin eteläpuoliskoa vettä on tullut 200–500 millimetriä, Zimbabwessa pahimmillaan yli 200 millimetriä. Freddy pysyttelee lähipäivinä alueen yllä, joten sateet jatkunevat.

Torstaihin mennessä suureen osaan itäistä Zimbabwea on satanut todennäköisesti 200–400 millimetriä ja Keski- ja Etelä-Mosambikiin 300–600 millimetriä. Vertailun vuoksi Lontoon vuosittainen sademäärä on noin 600 millimetriä, Guardian huomauttaa.

Torstain jälkeen Freddyn jäänteiden ennustetaan ajelehtivan itään. Se voi jälleen vahvistua ennen paluutaan Madagaskarille viikonloppuna.

Samanaikaisesti Yhdysvalloissa koetaan poikkeuksellisen kylmiä ja lämpimiä päiviä. Laaja korkeapaineen alue pohjoisen Tyynenmeren itäosissa puskee kylmiä pohjoistuulia Yhdysvaltain länsiosiin, jolloin lämpötilat laskevat myöhemmin tällä viikolla 10–15 celsiusastetta keskimääräistä alemmas.

Kalliovuorten itäpuolelle kehittyvät matalapainejärjestelmät puolestaan työntävät suhteellisen lämpimät lounaistuulet suureen osaan Yhdysvaltain itäosaa, jossa elohopea nousee 10–15 astetta tavanomaista korkeammalle. Etelä-Texasia koetellaan ennustusten mukaan torstaina jopa yli 40 asteen lämpötiloilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?