Venäläis­poliitikko latasi täys­laidallisen Suomen kaavailemasta este­aidasta: ”Mitä tapahtui älykkäälle Suomen kansalle”

Esteaidan pilotin rakentaminen alkoi viime viikolla, ja sen on tarkoitus valmistua kesäkuun loppuun mennessä.

Imatran raja-aseman lähistölle aiotaan rakentaa esteaita. Nyt siellä on vain kevyt aita. Kuvassa vasemmalla Suomi, oikealla Venäjä.

28.2. 18:53

Venäjän liittoneuvoston eli parlamentin ylähuoneen jäsen Vladimir Dzhabarov haukkuu Izvestijan haastattelussa Suomen suunnitteleman esteaidan itärajalle.

Dzhabarov, joka on myös liittoneuvoston ulkoasiainvaliokunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja, kuvailee aitaa ”primitiiviseksi tekniikaksi”.

– Keskiajalla pystytettiin linnoituksia, aitoja. En voi ymmärtää, mitä tapahtui älykkäälle Suomen kansalle, heidän johtajilleen. He eivät ymmärrä, että aita on huijausta. Meidän aikanamme nämä aidat eivät ole mitään, vain valtion rahojen tuhlausta typeriin asioihin.

Dzhabarov antoi ymmärtää, että aidan myötä Suomi eristää itsensä ja kutsui tätä ”suureksi typeryydeksi”.

Vladmir Dzhabarovin mukaan Venäjän ja Suomen välinen suhde normalisoituu ”ennemmin tai myöhemmin”, ja silloin esteaita vain häiritsee maiden välejä.

Rajavartiolaitos tiedotti viime viikolla itärajan esteaidan pilotin rakentamisen alkamisesta Imatralla. Pilottiaidan pituus on kolme kilometriä ja se rakennetaan molemmin puolin Imatran rajanylityspaikkaa. Aidan on tarkoitus valmistua kesäkuun loppuun mennessä.

Rajavartiolaitoksen mukaan yhteensä noin 15 prosenttia eli noin 200 kilometriä itärajasta on tarkoitus aidata. Koko esteaidan on tarkoitus olla valmistua vuonna 2026.

Rajavartiolaitoksen mukaan tällä hetkellä laaditaan toteutus­suunnitelmaa tärkeimmiksi määritellyille kohdealueille, joita ovat muun muassa rajan­ylitys­paikat ja niiden lähialueet. Näille kohdealueille esteaitaa tulisi noin 70 kilometriä.

Izvestija on Venäjän hallintoa lähellä oleva sanomalehti. Sen omistaa mediayhtymä NMG, jonka johtoryhmässä on muun muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin rakastajattareksi epäilty Alina Kabajeva.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?