Ukrainan läntinen rajanaapuri, vajaan kolmen miljoonan asukkaan Moldovan valtio pelkää, että siitä voi tulla Venäjän seuraava hyökkäyksen kohde.
Moldovan presidentti Maia Sandu on syyttänyt Venäjää siitä, että se käyttää siviileiksi naamioituneita sotilaskoulutuksen saaneita sabotoijia lietsomaan maassa poliittista epävakautta, uutisoi CNN.
Venäjä yrittää presidentin mukaan pohjustaa vallankaappausta, joka voi vetää Moldovan mukaan Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.
• Yllä olevalla videolla näkyy, mitä moldovalaiset kertoivat IS:n toimittajalle viime vuonna Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut Ukrainan tiedustelupalvelun tehneen samankaltaisia havaintoja.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on vastaavasti syyttänyt Kiovaa hyökkäyssodan valmistelusta Moldovassa sijaitsevaan Transnistriaan, jotta se voisi kaapata alueen.
Venäjällä on Transnistriassa sotilaita ja aseita. Tämä on herättänyt Moldovassa pelkoa siitä, että Putin voisi käyttää aluetta tekosyynä samanlaiselle venäläisten kaappaukselle kuin nähtiin Krimillä.
Venäjä-mielinen Transnistria on noin 200 kilometriä pitkä ja 20 kilometriä leveä kaistale Moldovan itäosassa Ukrainan rajaa vasten.
Noin puolen miljoonan asukkaan aluetta on kutsuttu Neuvostoliiton ulkomuseoksi.
Transnistriassa on säilytetty paljon neuvostoajan symboleja. Valtion vaakunassa on sirppi ja vasara, poliisit kantavat neuvostounivormuja, valuuttana toimii Transnistrian rupla ja Lenin patsaita näkyy pääkaupungissa Tiraspolissa.
Lue lisää: Kuin paluu Neuvostoliittoon – Transnistria on kummajainen, jonka lipussa on yhä sirppi ja vasara
Transnistriassa on vallassa venäläismielinen separatistihallinto.
Transnistria julistautui itsenäiseksi syksyllä 1990, mutta mikään maa ei ole tunnistanut sen itsenäisyyttä.
Transnistrian Tiraspolissa vietettiin Venäjän isänmaan puolustajien päivää 23. helmikuuta. Alueella on Venäjän tukema separatistihallinto.
Seuraavana vuonna Moldova julistautui itsenäiseksi Neuvostoliitosta.
Neuvostoliiton hajoamisen ja Moldovan itsenäistymisen jälkeen konflikti kärjistyi niin, että Venäjä toi alueelle 14. armeijansa sotilaita. Rauha saavutettiin heinäkuussa 1992.
Moldovan Transnistriasta on tullut yksi Euroopan jäätyneistä konflikteista. Sen tilanne on ollut ratkaisematta noin 30 vuotta.
Transnistriassa on edelleen Venäjän niin sanottuja rauhanturvaajia. Arvioiden mukaan alueella on yli tuhat venäläistä sotilasta.
Moldova on vaatinut Venäjää vetämään joukkonsa pois maasta.
Transnistria on haaveillut läheisistä suhteista Venäjän kanssa. Ukrainan sodan alettua Transnistria ilmoitti haluavansa tulla osaksi Venäjää.