Yhdysvaltain energia­ministeriö: korona­virus saattaa olla peräisin laboratoriosta – Valkoinen talo: lopullista varmuutta ei ole

Valkoisen talon mukaan viruksen alkuperästä ei ole vielä lopullista arviota.

Havainnekuva koronaviruksesta.

26.2. 23:56

Energiaministeriön raportin mukaan on ”kohtalainen varmuus” siitä, että covid-19-virus pääsi vahingossa leviämään Kiinan Wuhanissa sijaitsevasta laboratoriosta. Virusta ei kuitenkaan oltu tarkoitettu sotilaskäyttöön.

Asiasta ensimmäisen uutisoineen Wall Street Journalin mukaan tieto on peräisin energiaministeriön 2021 päivitetystä salaisesta tutkimuksesta, joka on jaettu Valkoiselle talolle ja kongressin johtajille.

Yhdysvaltain muut tiedustelulähteet eivät ole tähän saakka tukeneet viruksen laboratorioalkuperää. ”Kohtalaisen varmuuden” tiedot luokitellaan alimmalle tasolle, jossa niiden ei katsota olevan tarpeeksi luotettavia, jotta voitaisiin vetää lopullisia johtopäätöksiä.

Energiaministeriön tiedustelu on yksi viranomaistaho, jonka Yhdysvaltain hallinto on valjastanut selvittämään koronaviruksen taustaa.

Yhdysvaltain kansallisen tiedusteluhallinnon alaisuudessa on yhteensä 18 tiedustelupalvelua, joista energiaministeriön on yksi. Ministeriö valvoo 17 amerikkalaislaboratorion toimintaa, joten raporttia pidetään merkittävänä.

Osa raporttiin perehtyneistä pitää kuitenkin sen tiedustelutietoja suhteellisen heikkoina ja energiaministeriön johtopäätös on tehty vain ”kohtalaisella varmuudella”, mikä tarkoittaa, ettei sitä voi pitää kovin vahvana.

Energiaministeriö jakoi myös muille tiedustelupalveluille aineistonsa, mutta se ei saanut niitä muuttamaan omia johtopäätöksiään, kertoo New York Times.

Vuonna 2021 julkistetun Yhdysvaltain tiedustelupalveluiden raportin mukaan neljä niistä piti kohtalaisen mahdollisena, että virus on levinnyt tartunnan kautta eläimistä ihmisiin kun yksi tiedustelupalvelu piti varsin todennäköisenä mahdollista laboratoriossa tapahtunutta onnettomuutta.

Wall Street Journalin tiedustelulähteen mukaan tiedusteluarvion päivittämiseen päädyttiin saadun uuden tiedustelutiedon, akateemisten tutkimusten sekä hallinnon ulkopuolisten asiantuntijoiden kuulemisen kautta.

Lehden mukaan myös liittovaltion poliisi FBI on samalla kannalla energiaministeriön kanssa, mutta muut tiedustelupalvelut pitävät yhä koronapandemian puhkeamista luonnollisen tartuntaketjun tuloksena.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kommentoi lehden väitteitä aiemmin sunnuntaina sanoen, ettei koronaviruksen alkuperästä ole vielä lopullista arviota.

– Jos saamme lisää tietoja, niin jaamme ne kongressille ja kansalaisille. Mutta juuri nyt ei tiedusteluyhteisöllä ole antaa lopullista arviota tähän kysymykseen, kommentoi Sullivan CNN:lle.

Sullivan korosti, että tiedusteluyhteisön kesken on ”erilaisia näkemyksiä” koronaviruksen alkuperästä.

– Osa tiedusteluyhteisöstä on päätynyt eri johtopäätöksiin kuin toiset. Monet niistä ovat todenneet, ettei heillä ole tarpeeksi informaatiota, jotta saataisiin varmuus.

Jo keväällä 2020 esitettiin väitteitä, että koronavirus olisi päässyt alunperin karkuun laboratoriosta Wuhanissa. Yhdysvallat on siitä lähtien tutkinut teoriaa, mutta Kiinan hallinnon haluttomuus yhteistyöhön on vaikeuttanut selvitystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?