Media: Siirtolaisia kuljettanut vene upposi Italian rannikolla, yli 40 kuollutta

Ihmisten etsintä jatkuu edelleen.

26.2. 13:28 | Päivitetty 26.2. 15:42

Italiassa ainakin yli 40 ihmistä on kuollut sen jälkeen, kun siirtolaisia kuljettava vene upposi aamulla rannikkokaupunki Crotonen liepeillä Etelä-Italiassa Calabriassa.

Pelastusviranomaisten mukaan veneessä oli yli 200 ihmistä.

– Tällä hetkellä 80 ihmistä on löydetty hengissä, kertoo rannikkovartiosto tiedotteessaan.

Ihmisten etsintä jatkuu edelleen, joten kuolleiden määrä voi vielä nousta. Paikallisen uutistoimiston AGI:n mukaan kuolleiden joukossa olisi ollut vasta muutaman kuukauden ikäinen vauva.

Aluekuvernööri Roberto Occhiuto kuvasi tapausta kamalaksi tragediaksi.

– Kymmeniä ja kymmeniä ihmisiä on hukkunut, mukaan lukien lapsia. Monet ovat kateissa. Calabrian alue suree tätä kamalaa tragediaa, hän sanoi.

Onnettomuus sattui varhain aamulla. Merellä oli tuolloin myrskyisä sää.

Uuden lain pelätään vaikeuttavan tilannetta

Välimerellä on tapahtunut useita onnettomuuksia, joissa on kuollut Afrikasta Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia. Monet heistä pakenevat Eurooppaan köyhyyttä tai konflikteja.

Italian uusi oikeistohallitus ja sen pääministeri Giorgia Meloni ajoivat hiljattain läpi lain, joka sallii siirtolaisia pelastavien aluksien tehdä vain yhden pelastusyrityksen alusta kohden. Näin ollen ne eivät saa esimerkiksi etsiä muita mahdollisia, merihädässä olevia aluksia samalla pelastuskerralla.

Hallituksen mukaan tällä pyritään estämään salakuljetusta ja sitä kautta siirtolaisten kuolemia. Kriitikkojen mukaan laki vain lisää ihmisten riskiä kuolla merellä.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on arvostellut lakia. Järjestön mukaan laki rikkoo esimerkiksi YK:n merioikeusyleissopimusta ja muita kansainvälisen merenkulun säännöksiä.

– Vaarassa olevat ihmiset merellä tulisi pelastaa hinnalla millä hyvänsä eikä rangaista heitä auttamaan yrittäviä, sanoi puolestaan Italian entinen talousministeri, keskustalainen Carlo Calenda Twitterissä.

Meloni itse kommentoi tuntevansa "syvää surua" tuoreesta onnettomuudesta.

– On rikollista laittaa vain lähes 20 metrin mittaiseen veneeseen 200 ihmistä näin huonolla säällä, hän sanoi.

– Hallitus tekee töitä estääkseen ihmisten lähtemisen lähtömaista ja samalla tämän tyyppiset tragediat, hän lisäsi.

Välimeren keskiosassa kulkevaa reittiä Pohjois-Afrikasta Italiaan pidetään yhtenä vaarallisimmista merireiteistä Eurooppaan pyrkiville siirtolaisille.

Italian sisäministeriön mukaan tämän vuoden aikana maahan on saapunut lähes 14 000 siirtolaista meriteitse.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?