Zelenskyi muisteli kulunutta vuotta sodan vuosi­päivänä: ”Vasta­rintaa ja taistelua”

Ukrainan presidentin mukaan Ukraina jälleenrakentaa ja korjaa sodan tuhot.

24.2. 9:13

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui sodan vuosipäivänä Kiovan keskustassa Pyhän Sofian katedraalin edustalla. Tänään 24. helmikuuta tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa.

Puheensa jälkeen Zelenskyi jakoi Ukrainan sankarin arvonimiä puolustustaistelussa kunnostautuneille sotilaille.

Turvallisuustoimet olivat mittavat. Kadut katedraalin ympäriltä oli suljettu, ja yleisö pidettiin noin 200 metrin etäisyydellä presidentistä. Kertoo kuitenkin paljon Kiovan turvallisuustilanteesta, että presidentti uskaltaa esiintyä julkisesti Venäjän ohjusuhasta huolimatta.

Zelenskyi jakoi Ukrainan sankarin arvonimiä.

Zelenskyi muisteli kulunutta vuotta myös Twitterissä.

– 24. helmikuuta miljoonat meistä tekivät valinnan. Ei valkoista lippua, vaan sini-keltainen. Ei pakenemista, vaan kohtaamista. Vastarintaa ja taistelua, Zelenskyi kirjoitti.

Zelenskyin mukaan vuosi oli "tuskan, surun, uskon ja yhtenäisyyden".

– Ja tänä vuonna pysyimme voittamattomina. Tiedämme, että 2023 tulee olemaan voiton vuosi!, Zelenskyi twiittaa.

Zelenskyi puhui vuosipäivästä myös yöllisessä puheessaan varhain perjantaina. Zelenskyin mukaan tilanne sodassa oli paikoin melko vaarallinen Etelä-Ukrainassa ja olosuhteet hyvin haastavat Itä-Ukrainassa.

Zelenskyi kertoi, että Venäjän tykistön aiheuttamat vahingot ovat katkaisseet lämmityksen 40 000 ihmiseltä Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa. Ukraina vapautti kaupungin Venäjän miehityksestä marraskuussa.

– Me jälleenrakennamme. Ei väliä, mitä nämä venäläiset terroristit - - tekevätkään, me jälleenrakennamme ja korjaamme kaiken, Zelenskyi sanoi Reutersin mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?