Venäjä hyökkäsi Ukrainaan lähes päivälleen vuosi sitten.
Sodan alettua länsimaat ovat laittaneet Venäjälle useita erinäisiä pakotteita, jotka liittyvät muun muassa niin kauppaan kuin ihmisten liikkuvuuteen.
Nyt sodan yhä jatkuessa Venäjän eliitti on ottanut ”ritolat” maastaan.
Lähi-idässä toimiva mediajätti Al Jazeera kertoo venäläisten ostaneen viime kuukausina kiinteistöjä Thaimaasta.
Syitä lähdölle voi elinolojen lisäksi olla viime syksynä käynnistetty osittainen liikekannallepano, jota ei ole yhä tänäänkään päivänä virallisesti lopetettu.
Al Jazeeran mukaan venäläiset ovat mieltyneet suomalaisillekin tuttuun Phuketin lomasaareen.
Lehti viittaa Phuketin kansainväliseltä lentoasemalta saatuihin tietoisin, joiden mukaan pelkästään 1.11.2022–21.1.2023 välisenä aikana Phuketiin saapui yli 233 000 venäläistä.
Määrä tekee venäläisistä ylivoimaisesti suurimman ulkomaalaisen ryhmän paratiisisaarella.
Lehden haastattelema Phuketissa asuva kiinteistövälittäjä kertoo, että hänen venäläisasiakkaat ovat enimmäkseen varakkaita nuoria 30–35-vuotiaita, joilla riittää maksukykyä.
Phuket on monille suomalaisille tuttu kohde Thaimaassa.
Juuri samanikäiset miehet voisivat joutua myös osittaisen liikekannallepanon myötä Ukrainaan rintamalle tai Ukrainan rajalle koulutukseen ennen joutumista tositoimiin.
Samaisen kiinteistövälittäjän mukaan venäläiset ovat varautuneet asumaan Thaimaan lämmössä kolmesta kuukaudesta aina vuoteen saakka.
Siinä missä aiemmin luksusasuntoja on vuokrattu noin tuhannen euron kuukausihintaan, on suuri kysyntä jopa kolminkertaistanut hinnat viime aikoina.
Al Jazeera mainitsee, että Phuketin lisäksi myös muun muassa seksiturismista tunnettu Pattaya ovat venäläisten suosiossa.
Siinä missä Kaukoitä on rikkaiden luksusta, joutuu ”perus-Ivan” tyytymään Venäjällä kotimaan matkailuun.
Business Insider kertoo Venäjän valtio-omisteisen uutistoimisto Tassin ilmoittaneen, että kotimaan risteilyt ovat kasvaneet jopa 30–40 prosenttia.
Tällä hetkellä venäläisten matkailu suoraan Schengen-alueen maihin ei onnistu, mutta rajoituksia pystytään kiertämään niin sanottujen kolmansien maiden kautta, kuten vaikkapa Turkin.