Tukholman poliisi­johtajalla oli suhde tiedustelu­päällikön kanssa – selvitys suositti erottamista, illalla poliisi­johtaja löytyi kuolleena

Tukholman alueen poliisijohtaja Mats Löfving siirrettiin joulukuussa syrjään tehtävästään väärinkäytösepäilyjen vuoksi. Hän oli muun muassa antanut huomattavan palkankorotuksen naiselle, jonka kanssa hänellä oli suhde.

Tukholman alueen poliisia johtanut Mats Löfving löytyi kuolleena sen jälkeen, kun hänen ja Linda Staafin välistä suhdetta ja väärinkäytösepäilyjä ruotinut selvitys tuli julkiseksi.

23.2. 21:25

Tukholman alueen poliisijohtajana työskennelleen Mats Löfvingin yllättävä kuolema pian hänen erottamistaan suositelleen selvityksen julkistamisen jälkeen on noussut ruotsalaismedian ykkösaiheeksi.

Mats Löfving.

61-vuotias Löfving löytyi kuolleena Norrköpingissä sijaitsevasta asunnosta vielä samana iltana, kun häneen liittyvistä väärin­käytös­epäilyistä tehdyn tutkinnan tulokset julkistettiin keski­viikkona. Seuraavana päivänä syyttäjä­laitos ilmoitti lopettavansa oman tutkintansa.

Ruotsin poliisien ammatti­liiton puheen­johtaja Katharina von Sydow kommentoi tapausta radio­haastattelussa toteamalla, että kritiikin pitäisi aina kohdistua henkilön tekoihin, ei itse henkilöön.

– Kaikki voivat tehdä virheitä, mutta he ovat silti ihmisiä, eikä seurausten pitäisi koskaan olla näin suuria.

– Olen hyvin surullinen ja tyrmistynyt kuullessani, että apulaispoliisipäällikkö ja aluepoliisipäällikkö Mats Löfving on kuollut. Se on äärimmäisen traagista. Ajatukseni ovat Löfvingissä, hänen sukulaisissaan ja kollegoissaan. Teemme kaikkemme tukeaksemme heitä tällä vaikealla hetkellä, Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg sanoi lehdistötiedotteessa.

Poliisi kertoo käynnistäneensä Löfvingin kuolemasta murhatutkinnan, joka on sen mukaan tavallinen toimintatapa tapauksissa, joissa kuolema on tapahtunut epäselvissä olosuhteissa.

Löfvingin nimi nousi otsikoihin joulukuun puolessa välissä, jolloin hänet siirrettiin syrjään tehtävästään tutkintojen ajaksi.

Löfvingiä on epäilty törkeästä väärinkäytöksestä Linda Staafin tiedustelupäälliköksi nimittämiseen liittyen. Löfving nimitti Staafin tehtävään vuonna 2015, jolloin hän oli Expressenin mukaan sekä apulaispoliisi­ylijohtaja että entisen keskusrikospoliisin tilalle tulleen NOA-poliisiyksikön johtaja. Samoihin aikoihin hänellä oli myös romanttinen suhde Staafin kanssa.

Linda Staaf.

Staaf myönsi aiemmin, että heillä on ollut ”henkilö­kohtainen, mutta pinnallinen” suhde, mutta varsinaisen pari­suhteen hän kiisti.

Lisäksi väärin­käytöstä on epäilty myös liittyen päätökseen myöntää Staafille palvelus­ase vuonna 2020.

Samaan aikaan Ruotsin poliisiylijohtaja Thornberg käynnisti Löfvingistä poliisin sisäisen tutkinnan.

Myös Staaf siirrettiin sivuun tutkinnan ajaksi. Vuoden alussa hänen oli määrä aloittaa uudessa tehtävässä Ruotsin oikeusministeriössä. Hän oli jo jättänyt aiemman tehtävänsä NOA:n tiedustelupäällikkönä, mutta tiistaina kerrottiin, että hän palaa työskentelemään NOA:ssa.

Poliisin keskiviikkona julkistaman sisäisen selvityksen tulokset olivat Löfvingin kannalta karua luettavaa.

Selvityksen mukaan Löfving ei ollut toiminut väärin nimittäessään Staafin virkaansa, sillä Staafilla oli tehtävään tarvittava pätevyys.

– Minulla on hyvä syy uskoa, että heidän suhteensa alkoi kesällä 2015. Se tarkoittaa sitä, että en löytänyt näyttöä siitä, että suhdetta olisi ollut olemassa helmikuussa 2015, jolloin päätös nimittämisestä tehtiin, tutkintaa johtanut Runar Viksten sanoi SVT:lle.

Hän oli kuitenkin jäävi neljässä muussa tapauksessa, muun muassa virka-aseen ja huomattavan palkankorotuksen myöntämisessä.

Tiedustelupäällikkö Linda Staaf kuvattuna puhumassa Europolissa Hollannin Haagissa kesällä 2021.

SVT:n mukaan Löfving päätti Staafin kuukausipalkan nostamisesta noin 13 prosentilla 63 000 Ruotsin kruunusta 71 250 kruunuun vuonna 2016. Nykykurssilla summat vastaavat noin 5 688 euroa ja 6 431 euroa. Viksten totesi, että palkan nostaminen oli sinänsä perusteltua, mutta Löfving oli selvästi esteellinen päätöksen tehdessään.

Vikstenin selvityksen lopputulos oli, että Löfvingin tulisi harkita eroa tai Ruotsin poliisijohdon harkita hänen erottamistaan.

Löfving itse kiisti syyllistyneensä väärinkäytöksiin.

Löfving oli Ruotsissa tunnettu ja näkyvä hahmo. Hän oli työskennellyt poliisina vuodesta 1981 alkaen ja toiminut useissa merkittävissä viroissa.

Loppuvuonna 2019 hän tuli tunnetuksi käynnistäessään mittavan jengirikollisuuden vastaisen operaation, joka keräsi kiitosta pääministeri Stefan Löfveniltä asti.

Seuraavan vuoden syyskuussa Löfving kertoi radiohaastattelussa, että Ruotsissa toimii vähintään neljäkymmentä maahanmuuttajataustaista rikollisjengiä.

Keskustelu Ruotsin katujengeistä kävi vilkkaana ja levisi Suomeen asti. Lokakuussa 2020 Löfving nousi Tukholman alueen ja Gotlannin poliisipäälliköksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?