Sotilaslentäjä otti poikkeuksellisen kuvan kiinalaisesta ”vakoilupallosta”

Yhdysvaltain puolustusministeriö on julkaissut lentäjän ottaman kuvan kiinalaisesta pallosta, jonka Yhdysvallat ampui alas.

3. helmikuuta otetussa kuvassa Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjä kuvaa laspäin mysteeripalloa, jota on epäilty Kiinan vakoilupalloksi.

23.2. 9:00

Kuva otettiin U-2-vakoilukoneen ohjaamosta, kun sotilasjohtajat seurasivat korkealla lentävän pallon etenemistä Yhdysvaltojen mantereen yllä, kertoo BBC.

Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjä otti kuvan pallosta 3. helmikuuta, kun se lensi Yhdysvaltain keskiosien yllä.

Kiina väittää yhä, että pallo oli kurssiltaan harhautunut säänseuranta-alus.

Yhdysvaltojen mukaan pallo oli osa Kiinan laajaa tiedusteluohjelmaa. Kun pallo lensi Yhdysvaltojen yllä, ainakin kaksi konetta keräsi tietoa sen ominaisuuksista ja reitistä.

Yhdysvaltain korkea-arvoinen virkamies on sanonut, että ohilennot paljastivat, että pallo kykeni suorittamaan signaalitiedusteluoperaatioita.

Viranomaiset saivat ensitiedon pallosta, kun se lensi Alaskan ilmatilaan 28. tammikuuta. Yhdysvallat ampui sen alas Etelä-Carolinan rannikon edustalla 4. helmikuuta.

Pallon palasia on otettu talteen ja niitä tutkitaan.

Sittemmin Yhdysvaltain yllä on leijunut muitakin tunnistamattomia esineitä. Ensimmäinen jättipallo lensi kuitenkin muita korkeammalla, noin 20 kilometrissä.

Tapaukset ovat kiristäneet jo ennestään viileitä Yhdysvaltain ja Kiinan välisiä suhteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?