Kehonkielen asiantuntija arvioi Putinin puheen – yksi asia pisti silmään

Asiantuntijat kuvailivat linjapuheen pitäneen presidentin esiintymistä neutraalina

23.2. 14:01

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ennakkoon hehkutettu tiistainen linjapuhe ei pitänyt sisällään suurempia uutisia tai avauksia. Puhetta kommentoitiin ennakolta odotetuksi ja jopa tylsäksi.

Myös Putinin esiintyminen oli hyvin neutraali, kehonkielen asiantuntija Sami Sallinen arvioi katsottuaan osan Putinin lähes kahden tunnin mittaiseksi venähtäneestä puheesta.

– Hän oli hyvin oma itsensä: marssi varmasti puhujankorokkeen taakse ja esiintymisessä oli vanhaa itsevarmuutta, Sallinen sanoo.

– Ainoa asia, joka pisti silmään oli, että otsikoissa ollut jäykkyys puuttui esiintymisestä. Toki hän oli hyvin valmisteltu, omiensa joukossa eikä odotettavissa ole minkäänlaisia vasta-argumentteja tai kysymyksiä. Jopa pieni hymynkare pyörähti naamalla.

Putin käveli varmasti puhujankorokkeen taakse, kehonkielen asiantuntija Sami Sallinen arvioi.

Yksityisyydestään ja julkisesta roolistaan tarkan presidentin terveydestä on koko Ukrainan sodan vellonut paljon huhuja, ja yksittäistä elettäkin on lännessä analysoitu hartaasti.

Viikko sitten Putinin jalat veivät huomion, kun Venäjän presidentti tapasi Valko-Venäjän virkaveljensä Aljaksandr Lukashenkan Novo-Ogaryovon residenssissä lähellä Moskovaa.

Lue lisää: Putinin jalat varastivat jälleen huomion: ”Morse-koodia?”

Uutistoimisto Reutersin videolla näkyy, kuinka Putin puhuessaan liikuttaa jalkojaan ja näyttää pyörittävän nilkkojaan. Samalla hän näyttää ikään kuin venyttävän pohjettaan ojentamalla nilkkaansa ylöspäin toisella jalalla.

Aiemmin myös Putinin vapisevat kädet, kasvot ja kämmenselkä ovat saaneet huomiota.

Kreml on kategorisesti kieltänyt kaikki puheet presidenttinsä terveydentilasta.

Lue lisää: Heiluvat jalat, paikallaan oleva käsi, puristava ote... Näin Putinin raajat ovat herättäneet huomiota

Putinin puhe kesti noin tunnin ja 45 minuuttia.

– Yllättävän hyvin, kun on ollut puhetta terveysongelmista, hän pystyi esiintymään niin, että se näyttää luontevalta.

Sallisen mukaan Putinista näki, että hän oli linjapuheensa aikana mukavuusalueellaan.

– Siinä ei ollut sellaista aggressiivista ilmaisua eikä näkynyt tunnekuohua. Se oli tällainen peruspuhe poliitikolta. Ei ollut suurempia tunteita eikä aaltoilua.

Sallisen mukaan on tavallista, että esiintymisen antamaa vaikutelmaa mietitään etukäteen etenkin, kun tiedetään, että siitä leviää videoita ja kuvia ympäri maailman. Hänen mielestään tässä valossa onkin aiemmin ihmetyttänyt se, kuinka paljon merkittäviä havaintoja Putinista on pystytty tekemään.

– Poikkeuksellisen neutraali Putinin julkinen esiintyminen, ottaen viime vuodet huomioon.

Kehonkielen asiantuntijan mukaan Putin esiintyi itsevarmasti.

Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Teemu Oivo katsoi noin puolet Putinin puheesta ennen kuin Putinin yleisön tavoin väsähti jaaritteluun.

– Kyllä hän silti melko varman päälle veti – toimivaksi todetulla kaavalla. En tunnistanut siitä sen enempää muutoksia esiintymistavasta.

Lue lisää: Haukottelua ja silmien lupsuntaa – somessa ilkamoidaan Venäjän eliitin uneliaisuudella Putinin pitkän puheen aikana

Oivon mukaan Putin ei vaikuttanut erityisesti hermostuneelta tai tunteelliselta.

– Joskus harvakseltaan sellaisia esityksiä tulee, mutta ne ovat aika poikkeuksellisia.

Putin halusi antaa itsestään varsin varman oloisen kuvan etenkin kotiyleisölle siitä, että Ukrainan tilanne on hallinnassa, toteaa Oivo.

– Mutta ei minulle siitä jäänyt paljon käteen.

Oivo huomauttaa, että Putinin puheen pitkä kesto ei ollut tälle harvinaista.

– Vähään aikaan ei tosin ole kuultu kahta tuntia, mutta häntä se ei tuntunut väsyttävän. Aika standardihomma hänelle. Mitään uutta ja sytyttävää puheessa itsessään ei ollut, mutta varmaan ihan lihasmuistista tuollaisen vetämään. Itse en pystynyt loppuun asti sitä seuraamaan, tunnusti Oivo.

Putinin huhutut terveysongelmat eivät esiintymisestä tällä kertaa välittyneet.

– Sehän on osa, mitä halutaan viestiä. Esiintyminen oli mietitty tarkkaan. Hänen terveydentilansa spekulointia haluttiin välttää. Puheen sisällön ohella oli mietitty, että Putin näyttää mahdollisimman hyvinvoivalta.

Putinin puheet siitä, että Venäjä keskeyttää osallistumisensa Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen Uusi Start -ydinasevalvontasopimukseen Oivo spekuloi olleen osin ”hullun miehen strategiaa”. Termi perustuu alunperin Machiavellin ajatukseen, jonka mukaan aika-ajoin ”hulluuden” teeskentelystä saattaa olla hyötyä.

– Pitää välillä leikkiä vähän hullua, että ydinasepelote on todellinen ja hieman dramaattinen. Itse laskisin Start-sopimuksen keskeyttämisen olevan viesti siihen suuntaan.

Lue lisää: Mitä Putin sanoi ydin­aseista ja ”erikois­operaatiosta”? Käänsimme puheen oleelliset kohdat sanasta sanaan

– Putinin puhe oli pitkälti suunnattu kotiyleisölle, mutta osin myös ulkomaille, esimerkiksi tämä ydinasesopimuksesta irtautuminen.

– Mutta kaiken kaikkiaan Putinin esiintyminen nojautui rutiineihin ja varmuuteen eikä sen puolesta säväyttänyt, että olisi ollut jotain poikkeuksellista.

Lue lisää: Putinin puheen 5 räikeintä valhetta

Putin on tällä viikolla esiintynyt useaan otteeseen julkisuudessa. Kuva keskiviikkona Luzhnikin stadionilla pidetystä konsertista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?