Kuolleen ukrainalais­naisen kädestä otettu valokuva järkytti maailmaa – nyt puhuvat omaiset

52-vuotias Irina Filkina kuoli Butshassa Venäjän hyökkäyssodan ensimmäisinä päivinä. Kuvat menehtyneen Filkinan kädestä levisivät maailmanlaajuisesti viime keväänä.

Kuva Irina Filkinan lakatuista kynsistä kosketti huhtikuussa ihmisiä ympäri maailman.

22.2. 17:23

Lähes vuoden kestänyt Venäjän hyökkäyssota on vaatinut tuhansia siiviliuhreja, joista ensimmäisiin lukeutui butshalainen Irina Filkina.

Sodan alkupäivinä menehtyneen Filkinan lakatuista kynsistä otetut kuvat muodostuivat viime huhtikuussa yhdeksi Venäjän raakuuden symboleista.

Lue lisää: Tästä kuvasta tuli Venäjän julmuuksien symboli

Nyt puhuvat Filkinan omaiset, jotka ovat sodan myötä päätyneet eri puolille Ukrainaa ja Eurooppaa. Suru Filkinan kuolemasta yhdistää silti.

– Minun maailmani loppui viides maaliskuuta, Filkinan isosisko Svitlana Safonova kertoo itkien uutistoimisto Reutersille.

Filkinan uskotaan menehtyneen maaliskuun viidentenä päivänä.

– Minun maailmani loppui viides maaliskuuta, Butshassa Venäjän hyökkäyssodan uhrina kuolleen Irina Filkinan isosisko Svitlana Safonova kertoo.

Minun maailmani loppui viides maaliskuuta.

– On yksi asia, kun joku kuolee pitkän taudin jälkeen ja hänet haudataan. Toinen asia on, jos joku kuolee yllättäen ja ilman syytä, 60-vuotias Safonova jatkaa.

Sodan alkuviikkoina Venäjä yritti Kiovan valtausta. Pääkaupungin vieressä sijaitsevan Butshan pormestarin mukaan kaupungissa kuoli yli 400 siviiliä.

Venäjä väittää Butshasta levinneiden kuvien olevan väärennöksiä.

Irina Filkinan isosisko Svitlana Safonova ja tämän kumppani Anatoli Shchyruk Filkinan haudalla.

Irina Folkina ammuttiin kadulle, jolta löytyi viime keväänä kosolti merkkejä venäläisarmeijan sotarikoksista.

Filkinan sukulaisten mukaan hänet ammuttiin, kun hän pyöräili Butshan läpi kohti kotiaan. Hänen kuolinkadultaan on löydetty useita viitteitä venäläissotilaiden sotarikoksista.

Filkinan tyttäret ovat käynnistäneet Mama Ira -nimisen hyväntekeväisyysrahaston Butshan väkivaltaisuuksista henkisesti kärsineille lapsille.

Lue lisää: Yksi Butshan kuuluisista kuvista on naisen käsi – uhri tunnistettiin manikyyristä

Svitlana Safonova Irina Filkinan valokuvat käsissään.

Irina Filkinan kumppani Anatoli Shchyruk.

Kun kuvat Filkinan kädestä alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa, hänen kyntensä manikyroinut kosmetologi Anastasija Subatsheva tunnisti asiakkaansa.

– Kun selasin Instagramin etusivua, näin julkaisun Irinasta ja kuvan hänen kädestään. Lopetin hengittämisen, Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan muuttanut Subatsheva kertoo Reutersille.

– Kävin läpi viestejäni ja vertasin hänestä ottamiani kuvia siihen kuvaan. Ja se oli hän. Aloin huutaa, itkin äitini olkapäätä vasten, oloni oli hyvin tyhjä ja kipeä.

Aloin huutaa, itkin äitini olkapäätä vasten, oloni oli hyvin tyhjä ja kipeä.

Irina Filkinan kynnet manikyroinut kosmetologi Anastasija Subatsheva tunnisti asiakkaansa.

Subatsheva oli opettanut kauppakeskuksen lämmityslaitoksella työskennelleelle Filkinalle meikkauksen saloja, sillä tämä halusi vaihtaa alaa meikkaajaksi. Kaksikosta tuli läheisiä ystäviä.

– Ajatellessani häntä haluan hymyillä, Subatsheva muistelee.

Kysyttäessä, mitä Venäjän hyökkäyssodan lähestyvä vuosipäivä hänelle merkitsee, Subatsheva miettii rauhassa vastaustaan.

– Se oli päivä, jona Jumala kuoli. Se oli päivä, kun elämäni varastettiin. 24. helmikuuta on päivä, jolloin elämä vietiin kaikilta ukrainalaisilta, mutta yritämme saada sen takaisin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?