Kommentti: Venäläisille kerrotaan lännessä leviävästä suuresta ”Putinin ihailusta” – näin temppu toimii

Venäjän median tuoreet otsikot luovat mielikuvaa, jonka mukaan tavalliset ihmiset lännessä ihastelisivat oikein joukolla presidentti Vladimir Putinia ja hänen linjapuhettaan, Arja Paananen kirjoittaa.

Vladimir Putinia esittävä maalaus on asuintalon seinällä Moskovan eteläpuolella sijaitsevassa Kashiran kaupungissa.

25.2. 10:40

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti tiistaina pitkään odotetun linjapuheensa.

Putinin viesti oli lyhyesti sanottuna sellainen, että Venäjässä itsessään ei ole mitään vikaa, mutta sen sijaan länsi yrittää pyyhkiä koko Venäjän pois maailmankartalta Ukrainan sodan avulla.

Putinin lukuisiin valheisiin suhtauduttiin läntisessä maailmassa lievästi sanottuna kriittisesti.

Samaan aikaan Venäjän media kertoo kuitenkin venäläisille aivan toista tarinaa lännen reaktioista. Lukuisten venäläissivustojen mukaan tavalliset länsimaalaiset ihastuivat nimittäin Putinin puheeseen niin kovin, että amerikkalaiset ryhtyivät jopa harkitsemaan muuttoa Venäjälle.

Kyseinen Venäjän median juttutyyppi perustuu yksinkertaisesti siihen, että luetaan länsimaisten tiedotusvälineiden kommenttisivustoja tai sosiaalista mediaa ja nostetaan sieltä otsikkoon Putinia tukevia kommentteja – aivan kuin ne heijastelisivat laajasti kyseisen maan tavallisten kansalaisten mielialoja.

Ei ole tietoa, kuinka paljon läntisen median kommenttiosioissa liikkuu Jevgeni Prigozhinin trollitehtaaseen kytkeytyviä ammattipropagandisteja. Heitäkin varmaan on, mutta tosiasiassa heitä ei edes tarvita tähän temppuun, sillä oma pieni vannoutunut putinistien joukkonsa löytyy yhä edelleen maasta kuin maasta.

Suuret massat näkevät vain sen, mitä Venäjän oma media katsoo tarpeelliseksi siteerata lännestä.

Tavoiteltu propagandaefekti lienee tehokkaaksi havaittu, sillä Venäjän media käyttää tätä juttutyyppiä usein. Venäjälläkin monet ihmiset jaksavat lukea vain otsikot, ja osa ei puolestaan pysty kielitaidon puutteen vuoksi seuraamaan läntistä mediaa.

Monet länsimaiset internetsivustot on Venäjällä nykyisin kaiken lisäksi estetty, joten suuret massat näkevät vain sen, mitä Venäjän oma media katsoo tarpeelliseksi siteerata lännestä.

Ja kas – näin päästään siihen, että lännessähän ollaan näköjään täysin myytyjä Putinin edessä!

Venäjän media kertoi ranskalaisten

kommenteista
esimerkiksi otsikolla: Le Figaron lukijat: Putinin puhe oli älykäs.

Ranskalaisten kerrotaan verranneen heidän omaa presidenttiään Emmanuel Macronia Putiniin näillä sanoilla:

– Kun meidän presidenttimme puhuu, koko maailma nauraa. Mutta kun heidän presidenttinsä puhuu, koko maailma nousee seisomaan.

Yann-nimellä esiintyvän ranskalaisen kerrotaan kirjoittavan puolestaan näin:

– Minua ei huoleta Putin. Minua huolettaa eurooppalaisten kansojen sotaisuus ja sokeus.

Putinin linjapuheesta uutisoidaan Venäjällä varsin eri tavoin kuin muualla maailmassa.

Brittien kommenteista Venäjän media uutisoi otsikolla: Daily Mailin lukijat tunnustavat Putinin olevan oikeassa lännen suhteen.

– Minä olen isänmaallinen Britannian kansalainen. Mutta Putin on oikeassa kaikessa, mikä koskee Ukrainaa, yhden britin kerrotaan vannovan.

– Rukoilkaa, että Putin jatkaisi politiikkaansa, sillä juuri hän estää ydinsodan maailmassa, toisen britin kerrotaan kirjoittavan.

– Pidän Putinista, koska hän ei anna periksi niin sanotun Lännen edessä, kolmannen britin kerrotaan tunnustavan.

Erillisiä artikkeleita on tehty myös saksalaisten väitetystä suuresta vaikuttumisesta Putinin puheen jälkeen.

– Hieno puhe, hieno mies. Erityisesti se, mitä hän sanoi sukupuolihölynpölystä – se oli mahtavasti sanottu, René Mehlhorn -nimisen lukijan kerrotaan kirjoittavan Saksassa.

Venäjän median perusteella näyttää kuitenkin siltä, että kaikkein eniten Putinin puheesta vaikuttuivat amerikkalaiset. Esimerkiksi uutistoimisto Ria Novosti otsikoi juttunsa näin: ”On aika paeta Venäjälle”. Amerikkalaiset hämmästyivät Putinin Länttä koskevista sanoista.

Näin Putin liittyy itse yhdeksi linkiksi siinä ketjussa, jota Venäjän oma propaganda johtaa rankasti harhaan.

Artikkelin mukaan yhdysvaltalaiset Twitterin käyttäjät tunnustivat Putinin länttä kohtaan esittämän kritiikin oikeaksi.

– En ollut koskaan ajatellut, että olisin samaa mieltä hänen kanssaan. Vau, katsokaa, kuinka alas meidän maamme on vajonnut, Ria Novosti siteeraa Angie-nimistä Twitterin käyttäjää.

– Jos olisin kymmenen tai kaksikymmentä vuotta nuorempi, muuttaisin Venäjälle amerikkalaisena emigranttina, toisen twitteristin kerrotaan toteavan.

– Putin olisi parempi liittolainen kuin kaikki Nato-maat yhteensä, kuuluu puolestaan yksi sitaatti, jonka kerrotaan olevan peräisin ”amerikkalaisilta lukijoilta”.

Yhden amerikkalaisen sotilaan kerrotaan kaiken lisäksi todenneen, että hän haluaisi halata Putinia tämän puheen jälkeen.

Kremlin henkilökunnan tiedetään toimittavan joka päivä presidentilleen kirjallisen koosteen tiedotusvälineiden artikkeleista, sillä Putin ei internetiä käytä. Näin Putin liittyy itse yhdeksi linkiksi siinä ketjussa, jota Venäjän oma propaganda johtaa rankasti harhaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?