Lehti: Putinin koneet muuttuivat kaikessa hiljaisuudessa ruumis­koneiksi

Venäläislehden mukaan lentokoneiden matkat korreloivat sotilaiden hautajaisten kanssa.

Lehden mukaan Rossija Airlinesin lentokoneet kuljettavat Ukrainassa kuolleiden ruumiita.

22.2. 14:15

Venäjällä presidentin ja hallinnon lentoja liikennöivät lentokoneet tuovat kaikessa hiljaisuudessa Ukrainassa kuolleiden sotilaiden ruumiita takaisin Venäjälle, riippumaton The Moscow Times uutisoi.

Lehti on tutkinut valtion omistaman Aeroflotin tytäryhtiön Rossija Airlinesin lentokoneiden liikkeitä.

Lentoyhtiön käytössä on 68 lentokonetta ja helikopteria, joilla lentävät presidentti ja hänen hallintonsa edustajat. Lehden mukaan Rossija Airlinesin koneiden lennot korreloivat sotilaiden hautajaisten kanssa.

Esimerkiksi valtiollinen media Tatarstanissa kuvasi yhden koneista, Tu-134a-3-koneen, jonka rekisterinumero oli RA-65911, kun se toi alueen ensimmäinen Ukrainan sodassa kuolleen sotilaan takaisin maaliskuussa 2022.

Rossija Airlines on Venäjän valtion omistama lentoyhtiö.

Moscow Timesin mukaan presidentti Vladimir Putin on lentänyt vuonna 2016 lentokoneella, jolla oli sama rekisterinumero. Tuolloin paikallinen lehti kuvasi Putinin koneen laskeutumisen.

Lehti on löytänyt useita tapauksia, joissa Rossija Airlinesin koneen saapumisen jälkeen on uutisoitu hautajaisista.

Yksi tällainen tapaus oli 23. tammikuuta. Tuolloin Rossijan lentokone laskeutui Jekaterinburgiin ja vuorokauden sisällä kerrottiin sotilaan ja Wagner-palkkasotilaan hautajaisista. Kymmenen päivää aiemmin lentokone, jolla oli sama rekisterinumero, oli FlightRadarin mukaan lentänyt Ufaan. Samana päivänä myös Putin vieraili kaupungissa.

Venäjä ei ole kertonut julkisuuteen Ukrainan sodassa kuolleiden sotilaidensa määrää.

Brittitiedustelu arvioi aiemmin helmikuussa, että Venäjän armeija ja Venäjän puolella taisteleva yksityisarmeija ovat todennäköisesti menettäneet 175 000–200 000 sotilasta sodan alettua. Luku pitää sisällään sekä haavoittuneet että noin 40 000–60 000 kuollutta.

Marraskuussa Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja, kenraali Mark Milley, arvioi noin 100 000 sotilaan molemmilla puolilla haavoittuneen tai kuolleen, New York Times kertoo.

– Sanoisin, että se on merkittävästi yli 100 000 nyt, Milley sanoi tiedotustilaisuudessa viime kuussa.

Hänen mukaansa Venäjän luvussa on mukana ”tavallinen armeija, mutta myös palkkasotilaat Wagnerista”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?