Lääkintä­mies havaitsi muutoksen haavoittuneiden ukrainalais­sotilaiden vammoissa – tällaista on arki rintamalla

Reuters haastatteli lääkintämiestä, joka oli ennen sotaa gynekologi, mutta nyt hoitaa rintamalla haavoittuneita sotilaita.

22.2. 13:34

Nuhjuisessa lääkintäasemassa lähellä itäisen Ukrainan etulinjoja, armeijan lääkintämies Viktor taistelee pelastaakseen henkiä joka päivä.

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuosipäivän lähestyessä taistelut ovat muuttuneet tykistön ja jalkaväen hyökkäysten kuluttaviksi kaksintaisteluiksi ilman, että kumpikaan osapuoli saavuttaa merkittäviä voittoja.

Tappavan jauhannan hinta on selvä Viktorin seitsemän lääkintämiehen ja kuuden sairaanhoitajan ryhmälle, sen työskennellessä lääkintätarvikehyllyjen ja kannettavien lämmittimien ympäröimänä ”stabilisaatiopisteellä” Donetskin alueella, jossa taistelut ovat rajuja.

– Haavoittuneet tuodaan tänne, me tarjoamme hoitoja, vakautamme heidät ja palautamme elintärkeät toiminnot ja lähetämme (heidät) evakuoinnin seuraavaan vaiheeseen – sairaaloihin, sanoi Viktor, joka ei halunnut antaa koko nimeään.

Viktor työskenteli ennen sotaa gynekologina.

Paareja. Sotilaiden evakuointi rintamalta voi kestää jopa kaksi tuntia, jos taistelut eivät hellitä.

Gynekologina ennen sotaa työskennellyt Viktor kuvailee tunnetta, kun ei pysty pelastamaan henkeä ”pahimmaksi asiaksi, jonka voit kuvitella.”

Tuotujen potilaiden määrä, jopa 25 päivässä, on noussut rajusti viimeisen kahden viikon aikana, hän sanoo. Suurin osa on haavoittunut kranaatinsirpaleista.

Mutta ampumahaavoista on tullut yleisempiä, mikä on merkki siitä, että taisteluja käydään yhä useammin lähietäisyydellä.

Lääkintäryhmä tutkii potilaan jalkaa.

Sotilaiden evakuointi eturintamalta, mikä tapahtuu yhden ryhmän viiden kuljettajan avulla, kestää yleensä 20–40 minuuttia, mutta joskus haavoittuneet joutuvat odottamaan jopa pari tuntia, jos taistelut eivät hellitä.

Tämä oli tilanne hiljattain helmikuun lopussa, kun sotilaat Ruslan ja Serhi tuotiin hoitoon hiekkasäkkien ympäröimään rakennukseen sen jälkeen, kun venäläinen tankki oli tulittanut heitä.

Kummallakaan ei ollut henkeä uhkaavia vammoja, joskin Ruslanin oikea jalka näytti runnellulta. Viktorin ryhmä, joka kuuluu 72:een mekanisoituun prikaatiin, uskoo hänen ottaneen iskun vastaan, auttaen varmistamaan, että Serhi selvisi pelkällä murtuneella kädellä.

Serhi selvisi suhteellisen vähäisin vammoin.

Lääkintäasemalta sotilaat siirretään sairaalaan.

Adrenaliini auttaa lääkintätiimiä jatkamaan ja varmistaa, että he selviytyvät haavoittuneiden sotilaiden, mukaan lukien venäläisten, jotka myöhemmin vaihdetaan ukrainalaisiin vankeihin, jatkuvasta virrasta.

– Tämä on työtämme, Viktor sanoo pisteellään, joka on koristeltu Ukrainan lipuilla ja piirroksilla ja kiitoskorteilla, jotka ovat lapsilta ympäri maata.

– Me tiedämme, mihin me ryhdyimme.

Piirroksia lääkintäaseman seinällä.

Haavoittuneen sotilaan kengät lääkintäpisteen lattialla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?