Venäjä sanoo noudattavansa ydinsopimuksen määräämiä rajoituksia, vaikka Putin ilmoitti ”osallistumisen keskeyttämisestä”

Uusi Start on ollut ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.

21.2. 21:18

Venäjä ilmoitti tiistaina noudattavansa sen ja Yhdysvaltojen välisen Uusi Start -ydinasevalvontasopimuksen asettamia rajoituksia, vaikka presidentti Vladimir Putin ilmoitti päivällä pitämässään puheessa Venäjän keskeyttävän osallistumisensa sopimukseen.

– Venäjä aikoo noudattaa vastuullista lähestymistapaa ja noudattaa edelleen tiukasti sen (sopimuksen) määräämiä strategisten hyökkäysaseiden määrällisiä rajoituksia sopimuksen elinkaaren aikana, Venäjän ulkoministeriön lausunnossa sanotaan.

Uusi Start on ollut ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Sitä oli jatkettu vuoden 2026 alkuun saakka.

Venäjä lakkautti sopimuksen mukaiset asetarkastukset elokuussa ja ilmoitti syyksi sen, että Yhdysvallat olisi estänyt venäläistarkastajien toimintaa.

Ulkoministeriön mukaan Putinin päätös johtui Yhdysvaltojen "tuhoisista toimista". Venäläisministeriön mukaan päätös keskeyttää osallistuminen sopimukseen on peruutettavissa, mutta Yhdysvaltojen olisi osoitettava "poliittista tahtoa", jotta näin tehtäisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?