Venäjän presidentti Vladimir Putin piti odotetun linjapuheensa tiistaina. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi, ettei puhe tarjoillut yllätyksiä.
– Heiltä on loppunut argumentit, Moshes toteaa.
– Tai argumentit eivät ole vakuuttavia, minkä takia heidän pitää toistaa niitä koko ajan uudestaan.
Uutinen oli se, että Venäjä aikoo keskeyttää ydinaseita rajoittavan sopimuksen soveltamisen. Putin lupasi myös merkittäviä uudistuksia muun muassa sosiaalihuoltoon.
Lue lisää: Putin: Venäjä lopettaa ydinasesopimuksen noudattamisen
Vajaa parituntisen puheen pääpaino oli kuitenkin Ukrainan sodassa, jota Venäjän johto nimittää erikoisoperaatioksi, ja lännen vastaisessa propagandassa.
IS kysyi Moshesilta viidestä räikeimmästä valheesta, jotka Putin esitti puheessaan.
1. Länsi aloitti sodan
Kenties räikein Putinin lausuma valhe oli väite, jonka mukaan länsi olisi aloittanut sodan.
– Haluaisin toistaa, että he aloittivat sodan ja me käytimme voimaa lopettaaksemme sen.
Putin myös sanoi, että vastuu Ukrainan konfliktin käynnistämisestä ja kärjistämisestä oli lännen harteilla.
Todellisuudessa sota alkoi Venäjän massiivisella hyökkäyksellä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.
Venäläissotilas kuvattuna Venäjän miehittämässä Mariupolissa.
2. Putin tekee kaikkensa, jotta rauha olisi taattu
Putin ja Venäjä ovat aiemminkin väittäneet, että Venäjä olisi valmis neuvottelemaan rauhasta, mutta länsi ja Ukraina eivät ole neuvotteluille lämmenneet.
Ukraina ja länsi pitävät kiinni siitä, että Venäjän on ensin poistuttava kaikilta miehittämiltään alueilta ennen kuin neuvottelut voidaan aloittaa. Venäjää on myös kritisoitu siitä, että esimerkiksi se jatkaa siviilien ja infrastruktuurin tulittamista ja samalla väittää haluavansa rauhaa.
Moshesin mukaan narratiivi lännen aloittamasta sodasta ja rauhaa haluavasta Venäjästä on suunnattu pääasiassa venäläisille, mutta myös länsimaalaiselle yleisölle. Tarkoituksena on luoda ja vahvistaa mielikuvaa siitä, että Venäjän oli pakko ryhtyä sotaan, vaikka se ei olisi halunnut.
– Myös lännessä on ollut paljon ihmisiä, jotka ovat sanoneet, että Venäjää provosoitiin. Ihan merkittävätkin puhujat ovat sanoneet, että länsi provosoi Venäjää etenkin Naton laajentumisella, Moshes huomauttaa.
3. Pedofilia on läntisen elämän normi
Putin väitti pedofilian olevan läntisen elämän normi ja siirtyi tämän jälkeen puhumaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja sanoi kaikkien uskontojen kirjojen sanovan, että avioliitto on miehen ja naisen välinen pyhä liitto.
– Tämä on enemmän kotimaiselle yleisölle. Hän yrittää vedota konservatiivisimpiin piireihin Venäjällä, Moshes sanoo.
Moshesin mukaan Putin yrittää maalata kuvaa lännestä siveettömänä, moraalinsa menettäneenä alueena.
– Mielestäni kyse on kielikuvasta. Hän yrittää vahvistaa sillä viestiään, joka saattaa resonoida joidenkin ihmisten keskuudessa. Mutta meillä ei ole todisteita, että siihen (että pedofilia on läntisen elämän normi) todella uskotaan, Moshes sanoi.
Presidentti Putin pyrki vetoamaan konservatiiviseen väestöön.
4. Ukraina oli valmis ottamaan ydinaseen
Putin väitti, että Ukraina olisi valmis ottamaan haltuun ydinaseen. Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Venäjä väittää Ukrainan havittelevan ydinasetta.
Moshesin mukaan väitteen taustalla vaikuttaa se, että Ukrainassa on ollut ilmassa katumusta siitä, että maa luopui kaikista ydinaseistaan, sillä ydinaseita pidetään ainoana varmana takeena alueellista koskemattomuudesta.
Neuvostoliiton romahtamisen myötä itsenäistynyt Ukraina peri noin 5 000 ydinasetta, jotka Neuvostoliitto oli asettanut sen maaperälle, New York Times on kertonut. Tukikohdissa, maanalaisissa siiloissa oli pitkän kantaman ohjuksia, jotka pystyivät kuljettamaan jopa 10 vetypommia, joista jokaisen tuhovoima oli voimakkaampi kuin Yhdysvaltojen Hiroshimaan pudottaman atomipommin. Ydinaseet luovutettiin kuitenkin Venäjälle.
– Ukraina ei ole tehnyt koskaan mitään saadakseen ydinaseet takaisin, joten ei ole mitään pohjaa väitteelle, että Ukraina olisi tehnyt jotain tullakseen ydinasevallaksi, Moshes sanoo.
Moshes ei usko, että ydinaseväitettä on ensisijaisesti kohdistettu venäläisille vaan ulkomaalaisille, jotka levittävät Venäjän narratiivia.
– Nämä ihmiset saavat argumentin, että Venäjä olisi oikeassa, koska Venäjä taistelee ydinasevarustelua vastaan, Moshes kuvailee.
5. Kiovassa on natsihallitus
Putin perusteli jo sodan alussa Venäjän toimia Ukrainan ”denatsifikaatiolla”. Väite siitä, että Kiovassa olisi natsihallitus, ei pidä paikkansa, mutta Venäjä on silti pitänyt siitä kiinni.
Moshesin mukaan natseista puhumalla pyritään vetoamaan etenkin venäläisiin.
–Toisen maailmansodan ja natseja vastaan taistelemisen muisto on Venäjällä edelleen hyvin vahva.
Moshesin mukaan Putin pyrkii antamaan kuvan, että se mitä Venäjä tekee Ukrainassa on sama asia kuin se, mitä Neuvostoliitto teki natseille.
– Hänellä ei ole vahvempia argumentteja.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapasi Ukrainan johtoa maanantaina. Vasemmalla presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Bidenia kättelemässä pääministeri Denys Shyhal.