Uhkaavatko Ukrainan ammukset loppua? Miljoonan kranaatin raja meni jo rikki

Ukraina käyttää tällä hetkellä enemmän ammuksia kuin länsimaat pystyvät toimittamaan omista varastoistaan ja tehtaistaan. Se tarvitsee ampumatarvikkeita myös kevään ja kesän taisteluiden varalle.

22.2. 10:15

Naton johtoporras ja myös Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon ovat tunnustaneet, että niiden ammustuotanto joutuu nyt sinnittelemään Ukrainan armeijan kysynnän ja omien varastojen ylläpitämisen kanssa.

Esimerkiksi ruotsalaislehti Aftonbladetin ulkomaan kirjeenvaihtajan, kirjailija Wolfgang Hanssonin mukaan harva Ukrainan liittolainen näyttää havahtuneen hupeneviin ammusvarastoihin. Hanssonin mukaan tämä virhe voi olla kohtalokas.

– Olisi lievästi sanottuna kiusallinen ja vaarallinen turvallisuuspoliittinen virhe, jos Putin voittaa sodan, koska länsi ei pysty tuottamaan tarpeeksi ammuksia Ukrainalle.

Hupenevat ammusvarastot nousivat puheenaiheeksi viikko sitten maanantaina Brysselissä Naton puolustusministereiden kokouksessa. Tiedotustilaisuudessa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi, että Ukrainan ”ampumatarvikemenojen nykyinen määrä on monta kertaa korkeampi kuin nykyinen tuotantomme” ja että tilanne asettaa Naton puolustusteollisuuden ”paineen alle”.

Lue lisää: Borrell huolissaan Ukrainasta: ”Ammus­pula pitää ratkaista nopeasti, kyse on viikoista”

Ukrainalaisen 93. prikaatin sotilaita lataamassa ranskalaista 120mm kranaatinheitintä Bahmutissa 15 helmikuuta 2023.

Samoilla linjoilla on myös EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrel. Borrell kertoi näkemyksestään Münchenin turvallisuus­konferenssissa maanantaina.

– Olemme kiireellisessä sotatilassa. Ammuspula pitää ratkaista nopeasti, kyse on viikoista.

Jopa maailman suurimmasta puolustusbudjetista nauttiva Yhdysvallat on todennut, ettei sen tuotanto pysy tällä hetkellä suuren kysynnän perässä.

New York Times kertoo, että Yhdysvallat aikoo lisätä perinteisten ammusten tuotantoaan 500 prosenttia seuraavan kahden vuoden aikana. Näin suurta tuotantomäärän kasvua Yhdysvalloissa ei ole nähty vuosikymmeniin – sitten Korean sodan.

Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Yhdysvaltain armeija tuotti kuukausittain 14 400 tykistön ammusta.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon pääopettaja, everstiluutnantti Jarmo Mattila kertoo Ilta-Sanomille, että aseavun jatkumisella on ratkaiseva merkitys Ukrainan sodankäyntikyvyn kannalta. Sillä tarvetta on lähes kaikelle sotamateriaalille tavanomaisista tykistökranaateista aina kehittyneisiin raketinheitinten pitkän kantaman ammuksiin.

Ennen pitkää lännen täytyy lisätä omaa asetuotantoaan, koska maiden omat varastot ovat rajallisia, eikä varastoja voida tyhjentää täysin.

80. ilmahyökkäysprikaatin sotilaat valmistelemassa yhdysvaltalaisen M119-haupitsin ampumatarvikkeita. Kuva on otettu 16. helmikuuta 2023.

– Kranaatit ainakin alkavat loppua, eikä tuotanto pysty kattamaan kulutusta. Varastoista on otettu tavaraa, mutta niin ei voi jatkua loputtomiin, Mattila sanoo.

Mattila sanoo, että kiivaimpien, loppukesästä 2022 käytyjen taistelujen aikana venäläisten kerrottiin ampuvan jopa 50 000–60 000 kranaattia päivässä. Hän arvioi, että myös Ukraina on joutunut vastaamaan tuleen vastaavassa mittakaavassa, kun se pyrkii lamauttamaan venäläistä tykistöä, hyökkääviä joukkoja ja johtamispaikkoja.

– Se on melkoinen määrä.

Yksi Ukrainan ammuspulaan vaikuttava pullonkaula on niiden vaatima logistiikkaketju. Esimerkiksi tykistön ampumatarvikkeet ovat hyvin painavia ja niiden kuljettaminen länsimaiden varastoista tai tehtaista rintaman tuliasemiin on suuren työn takana.

– Ukraina on suuri maa, jossa välimatkat ja logistiset ketjut ovat pitkiä. Käytännössä ampumatarvikkeita ja varaosia tuodaan todennäköisesti junilla, mutta venäläiset ovat pyrkineet vaikuttamaan myös Ukrainan raideliikenteeseen. Kuljetus ei ole helppoa tai nopeaa, Mattila sanoo.

Ukraina tarvitsee ammuksia ja ampumatarvikkeita paitsi välittömään rintamakäyttöön, myös varastoon kevään ja kesän varalle. On mahdollista, että se pyrkii talven jälkeen hyökkäykseen saatuaan lännen tuoreinta aseapua – muun muassa taistelupanssarivaunuja – operatiiviseen käyttöön. Laajat hyökkäykset Venäjän talven aikana linnoittamia asemia vastaan vaatisivat Ukrainalta huomattavaa tulenkäyttöä.

Lisäksi Ukrainan täytyy varautua torjumaan Venäjän mahdolliset suuremmat hyökkäykset. Ammusvarastoja tarvitaan myös siihen.

Miljoona tykistökranaattia

Yhdysvallat on lähettänyt aseellista avustusta Ukrainaan noin 30 miljardin dollarin arvosta, enemmän kuin mikään muu maa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tammikuussa julkaisemien tilastojen mukaan se on lahjoittanut Ukrainalle 1 094 000 kappaletta 155 millimetrin ammuksia. Saman kaliiperin haupitseja maa on lähettänyt Ukrainaan 160 kappaletta.

Naton ja sen liittolaismaat ovat olleet vaitonaisempia Ukrainalle annetuista ammusmääristä.

On salaista tietoa, kuinka paljon Nato-maiden varastoissa on ammuksia jäljellä. Salaisia ovat myös Naton jäsenmaille asetetut varastointitavoitteet.

Ukraina on saanut aseapuna suuren määrän tykistöaseita. Kuvassa sotilaat ampuvat brittiläisellä L119-haupitsilla, joka vastaa yhdysvaltalaista M119-haupitsia, mutta käyttää eri ampumatarviketta.

Reuters uutisoi aiemmin helmikuussa, että Naton liittolaisilleen asettamat ammusvarastot olivat useissa jäsenmaissa ennen Ukrainan sotaa jo valmiiksi alle määritellyn tavoitetason. Varastot ovat huventuneet nyt entisestään Ukrainan konfliktin vuoksi.

Tiedot pohjautuivat Reutersin haastatteleman, nimettömän Naton virkamiehen haastatteluun. Virkamiehen mukaan suurin puute on ollut 155 millimetrin haupitsiammuksista, HIMARS-raketinheittimien ohjuksista sekä ilmantorjuntajärjestelmissä käytetyistä ammuksista. Nato saattaa nostaa jäsenmaiden varastointitavoitteita heinäkuussa tavatessaan Naton huippukokouksessa Liettuassa, virkamies arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?